Люди зі всієї України пікетували тернопільську міліцію

Люди з усієї України запевняють, що тернопільський підприємець ошукав їх на тисячі євро. Підприємець переконує, що сам став жертвою кризи. У міліції ж поновили кримінальну справу за статтею про шахрайство

– Ми втратили по 40 тисяч євро, а кримінальну справу проти шахрая закрили! – обурювалися люди під стінами обласної міліції.

До Тернополя приїхали ошукані чоловіки з усієї України — з Луганська, Донецька, Кременчука та інших міст. Вони тримали у руках плакати із написами “Хто “дахує” Брика?” та “Ні корупції у органах міліції та прокуратури”.

– Я втратив на цій афері близько 40 тисяч євро! – каже мешканець Кременчука Леонід Терещенко. – За нашими підрахунками, постраждали від цієї афери не менше 60 людей. Ми звернулися за оголошенням в інтернеті до товариства ММ ЛТД, яке займається вантажними перевезеннями і продажем вантажівок. Вони пропонували придбати вантажівки у кредит. Тим, хто вагався, керівник фірми Роман Брик давав авто в користування. Відразу пропонував рейси. За один такий рейс можна було заробити близько 800 євро.

Чоловіки погоджувалися купити авто. Люди давали близько 15 тисяч євро першого внеску відразу. Решту суми брали в кредит.

– Ми пішли разом із Романом до банку, де він за якихось півгодини оформив кредит на 30 тисяч євро, – розповідає чоловік. – Цих грошей ми навіть не бачили – директор відразу забрав їх собі. Ми ж на авто їздили у рейси і помалу повертали борг. Через рік Роман Брик сказав, що працюватимемо за перерахунком – будемо їздити у рейси, а він гаситиме за нас кредит. Та потім з’ясувалося, що кредиту він не гасив, а гроші залишав собі. Врешті фірма забрала собі і наші вантажівки – вони були заставним майном. І зараз виходить так, що ми працювали задурно. У нас по 30 тисяч євро боргів, а вантажівок – немає!

Тим часом керівник ТОВ ММ ЛТД Роман Брик запевняє, що сам став жертвою ситуації. А люди, мовляв, втратили гроші не через нього, а через кризу.

– У 2007 році люди, які протестують, отримали споживчий кредит у банку, – розповідає Роман Брик. – Банк надав кредит і зобов’язав фірму ММ ЛТД, яка є поручителем, надати заставою сідлові тягачі “Даф”. Чоловіки працювали на цих тягачах і справно виплачували кредит у банку два роки. Але у 2009 році, з початком кризи, підприємці не змогли вчасно платити за своїми кредитами. Тому банк із метою збереження заставного майна зобов’язав ТОВ ММ ЛТД повернути майно у Тернопіль на зберігання до повної виплати заборгованості по кредитах. На звернення про реструктуризацію боргу позичальники не реагували. Тому тягачі зараз працюють на нашій фірмі, а справу щодо цих кредитів готують до суду.

За словами директора, він, як поручитель, зараз повинен виплачувати борг за людей, тому і він став жертвою ситуації.

– Я, як директор ТОВ ММ ЛТД, готовий у разі погашення заборгованості повернути підприємцям тягачі та надати всі умови для роботи, щоб вони могли погасити кредити у банку, – каже Роман Брик. – Адже зараз криза минула, і ситуація на ринку покращилася. Умови для роботи зараз хороші. Та, на жаль, підприємці не бажають працювати. Вони ставлять цим у скрутне становище і нас, і банк.

Однак підприємці кажуть протилежне: що вже приїздили у Тернопіль, повіривши обіцянці, що робота є.

– Ми приїжджали уже разів з десять! – каже Леонід Терещенко. – Але кожного разу директор знаходив відмовки. Спочатку казав, що банк не дозволяє. Ми пішли у банк — там кажуть що вони не проти. Але все одно працювати на тягачах, аби повернути борг, нам ніхто не дав.

Люди кажуть, що прокуратура закрила кримінальну справу за цим фактом, і вимагають не спускати усе на гальмах. Однак у міліції повідомили, що справу знову порушили. Рішення про її закриття скасували.

– Раніше ми подали матеріали у прокуратуру, але вона відмовила у відкритті кримінальної справи, – каже начальник центру громадських зв’язків обласної міліції Петро Колісник. – Але зараз з’явилися нові матеріали і порушено кримінальну справу за частиною 4 статті 190 – шахрайство в особливо великих розмірах. Триває слідство. Після його закінчення матеріали знову подамо у прокуратуру, – пише газета “20 хвилин”.

Коментарі вимкнені.