Медикам створили «шоколадні» умови праці

Покращення надання медичної допомоги тісно пов‘язане з поліпшенням соціального захисту самих медичних працівників. Про це повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Кабінетом Міністрів України упродовж року було прийнято кілька постанов, які в значній мірі вплинули на рівень матеріального забезпечення медиків. Зокрема, з першого жовтня встановлено надбавку за особливі умови роботи у розмірі 15 % посадового окладу (з підвищенням) лікарям, фахівцям з базовою та неповною медичною освітою і молодшим медичним сестрам з догляду за хворими, які працюють у будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричних пансіонатах, пансіонатах для ветеранів війни і праці, психоневрологічних інтернатах та дитячих будинках-інтернатах і безпосередньо обслуговують осіб із значно зниженою рухомою активністю та ліжкових хворих.

У лютому цього року рішенням Уряду було визначено заходи щодо підвищення престижності праці медичних працівників, які надають допомогу хворим на туберкульоз. Документом передбачено підвищення посадових окладів на 30 та 60 % певним категоріям медичних працівників, які здійснюють діагностику та надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну форму туберкульозу. Для таких працівників також запроваджується нова надбавка за тривалість безперервної роботи у розмірі до 60 % посадового окладу. Встановлено відповідні надбавки і для медичних працівників, які надають лікувально-медичну допомогу хворим на активну форму туберкульозу.

Таке рішення Уряду, яке діятиме з 1 липня 2011, покликане вирішити питання кадрової кризи в галузі фтизіатрії, що перешкоджає контролю за туберкульозом в Україні. Адже на сьогодні на 3573 посадах лікарів-фтизіатрів працює 2502 фахівці, що становить 70 %. До того ж 35 % з них – лікарі пенсійного віку. Молоді ж фахівці, що направляються Міністерством охорони здоров‘я після закінчення вузів, звільняються відразу ж після відпрацювання обов‘язкового терміну.

Прийняття Урядом згаданої постанови дозволить укомплектувати кадрами протитуберкульозну службу. А це буде сприяти поліпшенню епідеміологічної ситуації з туберкульозу в Україні за рахунок своєчасного діагностування захворювання та ефективного лікування хворих.

Коментарі вимкнені.