Міліціонерів вчили приймати пологи

На базі навчально-оздоровчого комплексу  “Червона калина” Тернопільського  державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського, що в селі Дружба Теребовлянського району, розпочалися тижневі практичні навчання для медиків відомчих установ управлінь та головних управлінь Міністерства внутрішніх справ. Хірурги, терапевти, травматологи, неврологи, ортопеди, кардіологи з’їхалися, аби вдосконалити практичні навички надання екстреної медичної допомоги, а також передати набутий досвід тим співробітникам міліцейських підрозділів, зокрема підрозділів оперативного реагування, котрі виїжджають на місця надзвичайних подій, а також задіяні в охороні громадського порядку. Тобто там, де існує найвища ймовірність екстремальних ситуацій, де треба у найкоротший час надати кваліфіковану першу допомогу.
 – Такого роду навчання проводяться вперше, – розповів помічник начальника з медичного забезпечення УМВС України в Тернопільській області Михайло Василишин, – хоча необхідність визріла давно. Керівництво управління медичного забезпечення та реабілітації МВС ініціювало збір медиків відомчих закладів саме на Тернопіллі, бо, як показав досвід, для таких справ у нас є і відповідна навчальна база і що, головне, фахівці, котрі готові навчити та поділитися своїми знаннями та практичним досвідом з основ надання необхідної медичної допомоги в екстрених ситуаціях. Це колектив кафедри екстреної медичної допомоги і медицини катастроф з курсом військової підготовки на чолі з доктором медичних наук, професором Арсеном Гудимою.
    Під час знайомства з гостями професор Арсен Гудима, насамперед, розповів про план навчального процесу, наголосив, що переважатимуть не теоретичні лекції, а практичні заняття, на яких не оцінюватимуть рівень знань медиків, а вчитимуть, як правильно діяти в тих чи інших ситуаціях. Зі слів професора, в екстрених випадках мало знати ази надання медичної допомоги, потрібно ще й контролювати психологічний клімат, вміти організувати медичне рятівництво.
    Серед запланованих практичних курсів – приймання пологів, шинування, кваліфіковані заходи реанімації з використанням дефібрилятора. Професійні поради під час освоєння цих навиків надаватимуть кваліфіковані лікарі-практики. А головними виконавцями стануть самі учасники навчань.
У планах організаторів заходу – навчання за сценарієм. Тобто, продумується якась екстрена ситуація, чи падіння з висоти, чи порятунок людини, котра тонула, чи переохолодження, чи аварія, а медики повинні будуть правильно організувати, провести медичне сортування та професійно надати невідкладну допомогу. Увесь процес практичних дій зафільмують і таким чином створять навчальний посібник, аби з його допомогою медики мали можливість навчати сучасним аспектам невідкладних станів та ситуацій в медицині співробітників міліцейських структур.

Коментарі вимкнені.