На Тернопільщині дорожчає хліб

Наприкінці лютого на Тернопільщині на 20-40 відсотків подорожчав хліб. Але це стосується лише несоціальних видів, кажуть у державній інспекції контролю за цінами в Тернопільській області.

Проте подорожчання «соціального» хліба також не вдасться уникнути. У зв’язку з підвищенням ціни на борошно, незабаром він буде коштувати на 10-15 відсотків дорожче, повідомляє TV-4.

– Що таке соціальні види хліба? Це види хліба, які виготовляються за простою рецептурою – тобто з борошна, дріжджів, солі з додаванням води. За даними моніторингу цін, роздрібні ціни на соціальні види хліба у 3 декаді лютого залишались стабільними, – розповів начальник відділу контролю цін на ринках продовольства державної інспекції з контролю за цінами в Тернопільській області Андрій Кінах.

Натомість, несоціальний хліб подорожчав. Якщо у ньому є жири, мак, соняшник, горіхи, мед, чи інші добавки, то він коштує, відповідно, на 20-40 відсотків більше. Подорожчали несоціальні види хліба 22 лютого, кажуть у державній інспекції контролю за цінами в Тернопільській області. Найперша причина – у виробників хліба закінчилось борошно, закуплене за нижчими цінами жовтні-грудні минулого року.

– В даний час міністерство розвитку і торгівлі разом з міністерством продовольства України розробляють схеми поступлення борошна з державних ресурсів для здешевлення хліба масових сортів, які є найбільш популярними в регіонах і мають найбільшу питомі вагу у споживанні. Орієнтовна ціна на борошно вищого гатунку буде становити десь в межах 2500-2700 за 1 тонну. Тобто, саме підвищення ціни на борошно складе десь в межах 20-30 відсотків, – каже Кінах.

Оскільки у структурі собівартості хліба борошно складає половину, то це не може не позначитися і на ціні соціальних видів хліба – як оптово-відпускні, так і роздрібні ціни можуть зрости на 10-15 відсотків.

Коментарі вимкнені.