На Тернопільщині під завалами піску загинув 23-річний хлопець (подробиці)

23-річний Микола Лотоцький загинув під завалами піску у селі Біла Чортківського району. Хлопець видобував його у колишньому колгоспному кар’єрі.

Як розповів сільський голова Білої Володимир Шматько, кар’єр уже давно закритий.

“Це старе сміттєзвалище на околиці села. Колись, ще за Союзу, там був колгоспний кар’єр. А тепер молодь по селах роботи не має. А треба за щось жити. У нас піску багато. То копають стихійні копанки. Або в лісі, або в полі. Продають пісок. І так заробляють”, – розповів він.

Микола прокопав тунель завдовжки 77 метрів.

“Я вже і раніше ловив таких копачів. Виганяв. Та вони все одно вертаються. Приїжджають зі своїми тачками, інструментами і риють. У тунелі запалюють свічку. Якщо є тяга – може завалитися. Шукають інший шлях. І цього хлопця по свічках знайшли. На нього 2 куби піску впало”, – зазначив Шматько.

Гуркіт від обвалу почув перехожий. Він і подзвонив у сільську раду. Викликали рятувальників, міліцію і медиків.

“Усі екстренні служби спрацювали дуже добре. Швидка приїхали хвилин за 15 повністю укомплектована. Лікарі мали навіть фіксатори шиї. Але рятувати уже не було кого. Працівники МНС відкопали уже тіло. Під таким шаром піску хлопець не міг вижити”, – додав сільський голова.

Микола Лотоцький жив у селі Залісся Чортківського району. Це за 25 км від Білої. Ніде не працював.

Село Біла – найбільше в області. Його площа – близько 5 гектарів.

“Після цього випадку я об’їхав усе село. Знайшов щось 6 копанок. Загорнули їх. Але ж люди знову можуть їх відкрити. Усіх не впильнуєш”, – наголосив Володимир Шматько.

Володимир Петрович зазначив, що раніше уже порушував проблему самовільних копанок на районному рівні.

“Я ще в травні звертався до міліції та прокуратури, щоб закрити ці нори. І на сесії райради виступав. Тепер просив рятувальників, щоб помогли зірвати ті копанки. Та то треба піротехніків викликати. Буду ще на комісії в районі розказувати про ситуацію. Як-не-як, діти граються неподалік. До біди недалеко”.

Зазначимо, це не перший випадок у цьому селі, коли людина померла під завалами піску. Востаннє таке було 2005-го. Тоді загинув місцевий житель.
Олена ДЗІК, gazeta.ua

 

Коментарі вимкнені.