Тернопільський гурт “Називний відмінок” відкривав другий день фестивалю “Підкамінь”(відео)

22–24 липня  на Львівщині відбувся п’ятий етнофестиваль “Підкамінь”. Дійство зібрало понад 10 тисяч гостей. Другий день фестивалю відкривав тернопільський гурт «Називний відмінок». Команда стала єдиним тернопільським гуртом, який виступив на цьогорічному Підкамені.

Як розповіла солістка гурту «Називний відмінок» Оксана Балуцька, сам фестиваль їй дуже сподобався: і виступи гуртів, і організація – були на високому рівні. Хоча для тернополян не обійшлось без курйозів. Так, гітарист Віталій Кічак так емоційно і енергійно грав, що аж зламав медіатор. А на сцені з гуртом виступав тернополянин Андрій Гуменецький, який потрапив на сцену дуже оригінальним чином.

–          То вийшло кумедно. Пішли привітатися з «Файними мандрами», запитати як справи і Андрій запропонував нам підстукати, – пригадує Оксана Балуцька, за 5 хвилин ми показали список пісень, він їх не чув. Андрій підбирав ритм вже на сцені. Гітарист тихенько шептав новому перкусіоністу про те, що пісня закінчується.

Оксана Балуцька запевняє, що Андрій Гуменецький був справжнім молодцем, і дуже добре справився із завданням. В основному складі гурту грає інший перкусіоніст – Максим Кульчицький, який і цього разу відстукував ритм на маленькому барабанчику – бонго.

На фестивалі Підкамінь тернопільському гурту довелось ще й не плановано заграти весільних пісень

–          Того дня мав виступати ще один колектив зі Львова, – каже солістка, – відбувалось вже звичне для Підкаменю весілля. Той львівський колектив мав заспівати молодятам пісню в подарунок, але їм не вийшло приїхати. Тому організатори запитали нас,  чи могли б ми заграти весільну пісню. Ми не були готові до такого розвитку подій. Але зорієнтувались. Заграли весільного марша.

На фестивалі «Називний Відмінок» виконав чимало лемківських пісень, які гурт грав ще на фестивалі «Лемківська ватра», також було декілька пісень з етно-мотивами: «Мавка», «В ніч на Купала», та вже старіші відомі композиції «Розумію», «Я і».

– Приємно вразило, що були люди, які прийшли конкретно нас послухати, – ділиться враженнями з “Поглядом” Оксана Балуцька, – коли ми відіграли 40 хвилин, то нам ще кричали «на біс», просили виконати «Сон-лінь».

Також Оксану здивувала реакція однієї тернополянки на пісню «Ой на горі ромен цвіте». Після виступу дівчина підійшла до музикантів і сказала про те, що її розчулила та пісня, вона розплакалась.

Тернополянам дуже сподобались виступи колег, тому вони залишились до кінця. Навіть батьки солістки, які приїхали на фестиваль – були до ночі.

–          Я розумію, що нам треба ще працювати і працювати, щоб бути як інші колективи, які виходять повним складом, так як «Гайдамаки», чи «Кораллі», – каже солістка, – але все ж приємно, купа адреналіну, рада, що поїхали.

 

Коментарі вимкнені.