На Тернопільщині сказ наближається до людей

сказСтаном на 25 вересня цього року в Тернопільській області виявили 24 випадки захворювання на сказ серед тварин. Про це повідомили у прес-службі головного управління охорони здоров’я ТОДА.

Найбільше випадків зареєстрували у Кременецькому районі – 7, найменше у Підволочиському та Шумському – по 1 випадку. В окремих районах сказ виявляється в кожному 2-3 дослідженому патматеріалі тварин. Це свідчить про наближення сказу серед тварин до людей.

Найчастіше сказ переносять лисиці. Але небезпеку становлять і собаки, і корови, і коти, якщо вони не щеплені.

Загалом епізоотична ситуація в області складна. Якщо в 90-х роках та на початку 2000 року в області фахівці служби державної ветеринарної медицини не реєстрували по окремих роках випадків сказу серед тварин або лише в поодиноких випадках, то ситуація в  2005- 2009 роках різко погіршилась. Пік захворюваності припав на 2007 рік, коли виявили 82 випадки сказу серед тварин.

Медики застерігають, якщо людину покусала тварина, необхідно промити рану водою з милом, обробити краї 5% розчином йоду, накласти стерильну пов’язку і звернутись за медичною допомогою у лікувальний заклад.

Тварину в жодному разі не слід вбивати, її необхідно ізолювати, встановити за нею нагляд ветеринарним працівником протягом 10 днів, тобто максимального терміну появи клінічних ознак сказу.

У випадках, якщо покусали дикі, безпритульні тварини, варто пройти курс антирабічних щеплень у стаціонарному відділенні лікарні, адже ці щеплення є на сьогодні єдиним ефективним засобом профілактики, щоб не померти від сказу.

 

Коментарі вимкнені.