На Тернопільщині відкриють сучасні медичні центри для онкохворих

Щодня від ракових захворювань в Україні помирає 250 людей. Більшість із них свої останні дні доживають у муках та без необхідних знеболюючих препаратів, – кажуть медики.

У багатьох європейських країнах для хворих, яких уже неможливо вилікувати, працюють спеціалізовані заклади – хоспіси і паліативні центри. Там людям з онкологічними захворюваннями намагаються максимально полегшити страждання: надають не лише медичну, а й психологічну допомогу. Незабаром хоспіси планують відкрити і на Тернопільщині, – пообіцяв колишній Міністр охорони здоров’я Василь Князевич.

Василь Князевич: «Хоспіс – це ціла філософія підходу до завершення наших днів. Паліативна допомога – це забезпечення якості цього «покидання». Це коли людина знає, що не буде вилікуваною. Але вона має гідно прожити останні дні, що Бог їй дарував».

На Тернопільщині потрібно відкрити щонайменше чотири хоспіси, стверджує Василь Князевич. І в цих спеціалізованих соціально-медичних закладах повинно бути хоча би по 25 місць, – повідомляє ІНТБ.

Василь Князевич: «Це комплекс не тільки медичної допомоги, а й психологічної, духовної, фізіологічної, соціальної, юридичної. Адже є ситуації, коли людині треба допомогти, зібратися і правильно все вирішити».

Паліативну і хоспісну допомогу ініціював в Україні Василь Князевич. Сьогодні ця система не затверджена на державному рівні, а тому підтримки зі сторони керівників країни практично немає. Не зможуть проіснувати соціальні центри і без участі суспільства, бізнесу та заможних людей. А всі послуги для пацієнтів хоспісів у такому випадку будуть платні.

Василь Князевич: «Тут іде мова про виховання людини. Тут – участь, співчуття. Також повинна долучатися і громада, яка має вишукувати кошти. Я впевнений, знайдуться люди, які займаються бізнесом, будь-хто, який може поділитися копійкою для створення належних умов. Кожен закінчує своє життя незалежно від того, чи має він багато грошей, чи не має».

Хоспіси і центри паліативного лікування вже є в кількох містах України, повідомив Василь Князевич.

Коментарі вимкнені.