На Тернопільщині змагались знавці професій

У загальноосвітній школі № 1 селища Підволочиськ фахівці районного центру зайнятості організували профорієнтаційний захід у формі ігрового турніру – інтелектуально-пізнавальну гру «Час професіонала».

Команди «Мрія» та «Професіонали» – ерудовані, кмітливі та спритні учні 8-х класів.

У конкурсі «Презентація команд» гравці представляли себе, девіз та емблему команди. Під час змагання «Вік професії» учасники визначали професії, які вже зникли, та ті, що з’явилися у ХХ столітті. Одночасно глядачі вгадували кількість професій, які на сьогодні зафіксовано у світі.

Образне мислення учасників перевіряли у грі «Професія за асоціацією». У конкурсі «Творці» кожній команді було запропоновано скласти перелік спеціалістів, які беруть участь у створенні хлібини та учнівського зошита. Ще одне завдання – «Класифікація професій» було пов’язане з умінням учнів ділити професії за типами.

Ще одним етапом змагань став конкурс капітанів, під час якого потрібно було розв’язати логічну задачу на визначення професій героїв англійського оповідання. Обидва капітани вправно впоралися із завданням.

Проте найцікавішим виявилось домашнє завдання – конкурс «Професія». Кожна команда упродовж 5 хвилин за допомогою пантоміми презентувала професію, зображаючи її рухами та жестами у вигляді «німої» сценки. Знання професій, творчість та винахідливість гравців оцінювали заступник директора районного центру зайнятості В.Прийма, заступник директора Підволочиської ЗОШ № 1 Н.Сум, шкільний психолог Л.Місечко, спеціалісти районного центру зайнятості.

Інтелектуально-пізнавальна гра «Час професіонала» пройшла яскраво, з емоційним піднесенням. За результатами підрахунків обидві команди набрали однакову кількість балів і виявилися переможцями. Ця подорож у світ професій була не лише цікавою для школярів, а й корисною.

За активну участь у цьому заході обидві команди були нагороджені призами та грамотами районного центру зайнятості.

Не менш цікавою була гра під такою ж назвою і у Лановецькій загальноосвітній школі № 2. «Час професіонала» серед учнів 8-9 класів відбувся за участю відділу освіти РДА, Лановецького райцентру зайнятості, дирекції, психологів, класних керівників школи, а також роботодавця-приватного підприємця О. Гоменюк.

Команди «Доярочка» (8-А клас), «Веселі кухарики» (8-Б клас), «Мастєрок» (9-Б клас) та «Драйвер» (9-Б клас) презентували професії дояр, кухар, муляр та водій.

Дві години команди змагалися у конкурсах «Привітання», «Розминка», домашнє завдання «Один день з життя професій», капітанів – «Чорний ящик» та музичний «З піснею по житті».

Журі оцінювало повноту розкриття змісту фаху, знання з основ професій, використання технічних засобів та костюми, сценічну культуру, гумор та актуальність професій на ринку праці. Відтак перше місце посіла команда «Мастєрок», а також за гумор, оптимізм та знання тонкощів професійної справи буда відзначена команда «Муляр».

Усі учасники гри отримали сувеніри, а переможці – ще й призи від райцентру зайнятості.

Коментарі вимкнені.