На “Зустрічі без краватки” Олександр Смик розповідав, як голодував у 90-ті

Дуже відверто про особисте життя, творчий шлях, успіхи та важкі часи розповів Олександр Смик в рамках проекту «Зустрічі без краватки». Чоловік – відомий бард, поет, громадський діяч. Зараз виконує обов’язки начальника управління культури та мистецтв.  Перша зустріч відбулась вчора, 18 травня, у кав’ярні «Відень»

–         Думаємо, все відбулось так, як і планували, – каже один з організаторів Святослав Лашкевич, прийшло майже 40 людей. Олександр Смик був дуже цікавим.

Модератором зустрічі була головний редактор інтернет-газети «Погляд» та радіостанції «Ух-радіо» Зоряна Биндас. Дівчина коротко розповіла про гостя, та підтримувала подальшу бесіду. Запитання мали можливість задавати усі присутні.

–         У мене були часи, коли я не мав що їсти. – розповідає пан Смик, – до мене приїхав друг і попросив нагодувати. То я пішов до сусідки, позичив олії, взяв часнику, отак ми і макали сухарі в ту олію.

Олександр Смик переконаний, що мабуть Бог допоміг йому вийти із кризи. Чоловік колекціонував церковні дзвони. Неодноразово йому пропонували продати дзвін і таким чином вийти зі скрути. Втім, поет каже, що дзвони – не можна продавати. Тому він роздарував усі свої дзвони церквам. Каже, що саме після цього жити стало легше.

–         Уже після 95 року я мав і хліб, і до хліба, – пригадує чоловік

Митець також пригадав курйозні моменти, як він на радіостанції читав у прямому ефірі заборонені вірші, а потім тікав з міста, переконував мера міста провести фестиваль «Тарас Бульба»…

На посаді начальника управління культури та мистецтв чоловік намагається підтримувати усі проекти., які організатори можуть провести самі.

–         Часто буває, що приходять і кажуть: «Організуйте нам», такі ідуть геть ні з чим.

Нещодавно поет видав книжку «Україна в мені». Така назва символічна, пан Смик переконаний, що Україну можна відчути лише на генному рівні.

Кароліна Говірка


 

Коментарі вимкнені.