«Найрозумніший» на Тернопільщині трансформувався в «Сузір’я професій»

Проводячи зі школярами загальноосвітніх навчальних закладів профорієнтаційні уроки та зустрічі, спеціалісти Тернопільського міськрайцентру зайнятості не раз переконувалися, що найбільш впливовою і цікавою для учнівської молоді є подача інформації в ігровій формі. Саме це наштовхнуло фахівців ТМРЦЗ на створення спеціальної комп’ютеризованої програми. Взявши за основу відому гру «Найрозумніший» було створено профорієнтаційну вікторину під назвою «Сузір’я професій». З самої назви вікторини можна здогадатися, що всі її запитання пов’язані із професіями, спеціальностями та їх характеристиками.

Що ж до самої гри, то вона складається з трьох розділів: 1) загальні знання, 2) світ професій (за типологією Клімова), 3) задані теми (наприклад, годинникарство, гончарство, куховарення і т.д.). Так, перший розділ містить12 запитань, кожне з яких має чотири варіанти відповідей. Другий складається з чотирьох блоків (професії типу «людина-людина», «людина-художній образ», «людина-природа», «людина-знакова система») і у кожному по 5 запитань. Ці запитання закритого типу, тому варіантів відповідей немає. Третій розділ «Задані теми» представлений у вигляді таблиці, яка складається із 30 запитань: по 12 запитань на дві задані теми та 6 запитань загального характеру, які зафарбовані у певний колір. Усі запитання мають обмежений час для відповіді, який фіксується таймером.

Ця гра вже знайшла своїх прихильників. В Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості діє  консультаційний центр для школярів, який оснащений технічними засобами. Вікторина «Сузір’я професій» проектується на мультимедійну дошку. Учні, які приходять у міськрайцентр зайнятості, охоче беруть участь у вікторині. Відповідаючи на запитання, вони не тільки демонструють свої знання, а й вчаться логічно мислити та аналізувати усі сторони професій.

До речі, авторами цієї чудової гри є заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Тернопільського МРЦЗ Галина Приступа та начальник відділу впровадження та супроводження інформаційно-аналітичної системи цього ж центру Валентин Кравцов.

Коментарі вимкнені.