Наша Церква тут (у Зарваниці) відчуває своє київське коріння, – Блаженніший Святослав

За два дні паломництва подільську святиню відвідали близько 100 тисяч прочан з України та закордону. В урочистій Архиєрейській Божественній Літургії взяли участь Архиєпископ Барселони Луїс Кардинал Мартінес Сістак, 14 Архиєреїв Синоду Єпископів УГКЦ, в тому числі Апостольські адміністратори, настоятелі монаших згромаджень, ректори семінарій та представники влади.

«Наша Церква тут (у Зарваниці) відчуває своє київське коріння, бо саме оцей київський монах, з Києво-Печерської Лаври, на цьому місці відчув Божу присутність, пережив захват, оту Зарваницю», – зазначає Глава ГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

Патріарх привітав від імені Синоду Єпископів і вірних УГКЦ та дякував Луїсу Кардиналу Мартінесу за те, що він є пастирем наших емігрантів та опікуєтьмя багатьма нашими українцями на іспанській землі. Коментуючи Євангельську подію про гадаринський біснуватих, Блаженніший Святослав сказав: «Диявол є тим, що розділяє, закликає до ворожнечі та ненависті… Добро є зажди визволяюче. Хто чинить добро, хто слухає голосу Божого, який є найвищим і найдосконалішим добром, той завжди звільняється, віднаходить себе, розуміє, що необхідно служити тільки Богові, а не своїм уявними потребам чи пристрастям. І тоді він може вийти з гробів, увійти в сім’ю народів, стати цивілізованою особою і нацією, а відтак направду відчути себе сином і донькою Господа Бога».

Глава УГКЦ висловив стурбованість, що «дуже часто, особливо в останніх роках, наша Україна починає уподібнюватися до Гадаринського краю. Дуже часто ми бачимо заклики до ненависті, до агресії, до протистояння, більше того, до розподілу. …Хочуть протиставити українця проти українця, один куточок нашої землі проти іншого, говорять, що немає єдиного українського народу, що є дві історичні пам’яті, два етноси, дві нації. Хто так говорить, через того промовляє дух отого, хто розділяє. Тими словами така особа, громадський чи політичний діяч кажуть Христові: “Ти не є з нашого товариства, ми тебе не хочемо, що Тобі і нам, Сину Чоловічий!»

Патріарх закликав просити Ісуса Христа, нашого Спасителя: «…Визволи нас, об’єднай, наповни нас духом любові, виведи нас із гробів, в які нас знову і знову хтось хоче впровадити. Даруй нам свободу, свободу Синів Божих, свободу ісповідувати Тебе, як єдиного, істинного Бога, і бути лише твоїм єдиним, неподільним Божим людом, українською нацією…»

Коментарі вимкнені.