«Не дай Боже думати, що влада – суцільні бандити», – побажав Юрій Андрухович тернополянам

Тернопіль став одним із п’яти міст, які відвідує «Аперетив-тур» письменника Юрія Андруховича та гурту Karbido. У нашому місті концерт був 20 квітня, в середу, в ПК «Березіль».

Розпочинає виступ концерт польський гурт Karbido. Вони грають спокійну мелодію, яка поступово набирає гучності, динаміки, змінює ритм. Мелодія стає драйвовою і голосною. Після того на сцену виходить Юрій Андрухович і представляє музикантів.

Хоч зал заповнений десь на третину, чуються голосні оплески.

Виступ Андрухович розпочинає добре відомими композиціями з першого альбому «Самогон»: «girl you will be a woman soon», «the very best of tabloids» (при тому Андрухович зауважує, що слова до цієї пісні він не писав, це просто заголовки з газет), «and everybody fucks you»…

За музикантами вгорі на стіні висить екран проектора, таке собі вікно. Андрухович каже, що таким чином ми можемо не тільки слухати, а й бачити те, про що йдеться у піснях.

Друга частина виступу складається із композицій, які увійшли до альбому «Цинамон».

–         Візуалізація до композицій мені сподобалась більше минулого разу, – каже тернополянин Максим Кульчицький, – на «Самогоні» вона була іншою. Тоді і зі світлом дуже вміло бавились. Але музика тут професійна, грають добре, молодці.

Третя частина, пісні із майбутнього альбому «Абсент» була своєрідною презентацією. Юрій Андрухович попереджає, що робота над піснями триває, тому в згодом вони можуть бути вже зовсім іншими.

Тернополянин Сергій до третьої частини концерту не дочекав. Разом з дружиною виходить із залу.

–         Я дуже хотів потрапити на цей концерт, чекав його. Про Андруховича знаю багато, читаю про нього і його книжки, цікаво було що то за шоу, – пояснює чоловік. – Взяв із собою дружину, а їй не сподобалось взагалі, то перші дві частини якось витерпіла, а на третій вирішили йти. Трохи задовго.

Пісні із «Абсенту» – історії про героїв роману письменника «Переверзія». Тут є пісня про Стаха Перфецького, який має 40 імен. Композиція – це і є перелік тих всіх імен. Андрухович каже, що колись давно його герой виїхав з України, і, може, коли ми покличемо назвавши ці імена, то колись він повернеться.

Андрухович виконує пісню «without you», каже, композиція про те, як герой переверзії скучав за Адою Цитриною. Жартує, що важкі були часи, Стаху Перфецькому доводилось думати про владу таке (Знову, курва, радіо, телебачення, преса. Влада собі як влада: суцільні бандити, уривок тексту, – прим. авт.).

–         Не дай Боже нам таке думати про владу, як Стах Перфецький думав, – жартує Андрухович.

Тернополянин Олег Різник прийшов на концерт із дружиною. Каже, що його прикро вразила низька зацікавленість тернополян до даного заходу, припускає, що це через погану рекламу.

– Сподобався Андрухович в новій іпостасі, – ділиться враженнями Олег Різник, – сильний і харизматичний голос. Не кожен письменник може похвалитись таким. Гармонічно підсилили враження від читання “Карбідо” та ві-джеї.

Виступ завершує народна пісня про зелену ліщину. Якщо у попередніх композиціях Андрухович просто читав свої твори під музику, то останню – письменник заспівав.

Прощаючись, обіцяє приїхати у Тернопіль з новим альбомом «Абсент».

Кароліна Говірка


-1 thoughts on “«Не дай Боже думати, що влада – суцільні бандити», – побажав Юрій Андрухович тернополянам

  • 13:55 | 21.04.2011 о 13:55
    Permalink

    Я щось думав «and everybody fucks you» і “знову курва радіо” то слова і пісні “Мертвого півня”. а виходить що то автор текстів Андрухович?

    • 14:01 | 21.04.2011 о 14:01
      Permalink

      ага) Автор – Андрухович))

  • 16:12 | 21.04.2011 о 16:12
    Permalink

    в 2008 в Перемозі кінозал був напівповний,ботаке на любителя

    • 19:03 | 21.04.2011 о 19:03
      Permalink

      ну та так, але тоді в перемозі шоу було набагато ліпше)

      • 07:43 | 22.04.2011 о 07:43
        Permalink

        Бо тоді був національний продукт САМОГОН,а тепер смєшаніє хранцузского с ніжегородскім

Коментарі вимкнені.