“Не їсти пiсля шостої”, щоб схуднути – міф!
Головне, щоби мiж останнiм прийняттям їжi ввечерi та першим зранку минуло 12 годин.
“Не їсти пiсля 18 години”, — таку рекомендацiю дають дiєтологи тим, хто хоче схуднути. Але далеко не кожному вдається додержати цiєї поради. Чому ж час “пiсля 18.00” має таке важливе значення? А що робити, коли в цей час саме повертаєшся з роботи з таким апетитом, що вола б з’їв? “Експрес” поговорив про це з Борисом Скачком, автором книги з дiєтотерапiї та рацiонального харчування.
— Чому фраза “не їсти пiсля 18-ти” є девiзом для всiх, хто хоче нормалiзувати вагу?
— Рiч у тiм, що коли лягаєш спати до закiнчення травлення (а найчастiше так i буває), їжа, що не встигла перетравитися, “зависає” у шлунку чи певних вiддiлах кишкiвника, де починає гнити. А вранцi — бiль голови, набряки, втома. Власне кажучи, щоночi органiзм самоотруюється. До того ж усе, що не встигло перетравитися та засвоїтися, вiдкладається у рiзних
дiлянках тiла у виглядi жирових вiдкладень, целюлiтiв, холестеринових бляшок тощо.
Саме тому рекомендовано востаннє їсти хоча б за чотири години до сну. Але це не означає, що не пiзнiше як о 18.00. Адже треба брати до увагу бiоритми самої людини (хто вона — “жайворонок” чи “сова”).
Зокрема, варiант “не їсти пiсля 18-ї” найкраще пiдходить “жайворонкам” —
людям, якi рано лягають спати та рано встають. Для них вечеря о шостiй iдеальна, адже о десятiй вони вже у лiжку. А що робити “совам”? Адже їхнi бiоритми налаштованi на зовсiм iнший режим. Якщо вони лягають спати за пiвнiч, вiдповiдно, останнiй прийом їжi можливий навiть о 20 — 21 годинi. Важливо — не лягати на повний шлунок. Коли ви засинаєте, маєте вiдчувати легкий голод.
— Але часто буває, що протягом робочого дня людина сидить на канапках з чаєм i приходить ввечерi додому голодною… Як тут бути?
— Це проблема багатьох. У будь-якому разi, обов’язковi снiданок та обiд, тодi ввечерi досить буде спожити щось легке. Спробуйте так налагодити харчування, щоб бiлкову та вуглеводну їжу ви споживали у першiй половинi дня, а овочi, фрукти, кисломолочнi продукти — у другiй.
Тому спробуйте такий режим харчування. Снiданок — 7 — 8 година ранку, другий снiданок — 11 — 12-та, обiд — 16 — 17-та, вечеря — 20 — 21 година. Тодi звичному поняттю “обiд” вiдповiдатиме другий снiданок, а “вечерi” — обiд. Зараз спробуюю пояснити.
7 — 8 година ранку — снiданок, який має складатися з бiлкової їжi (варене м’ясо, риба) та термiчно оброблених овочiв (варенi, тушкованi, запеченi), крiм картоплi. Багато хто скаржиться, що зранку не може їсти, — нема апетиту (особливо це притаманно “совам”). Та звiдки ж йому взятися, коли в органiзмi “зависла” вечiрня їжа? Тому, щоб стимулювати видiлення ферментiв, вiдразу пiсля пробудження випийте склянку води кiмнатної температури з чайною ложкою меду та такою ж кiлькiстю лимонного соку. Це стимулює пробудження травного тракту.
За чотири години має бути другий снiданок, який може складатися з яєць, дiєтичного м’яса кролика чи птицi та овочевого супу. Або ще один варiант — 250 грамiв домашнього сиру iз зеленню чи сухофруктами або iншi страви з сиру.
На обiд (16 — 17 година) краще вживати кашi (гречану, кукурудзяну, рисову, пшоняну), куди можна додати 2 — 3 столовi ложки висiвок чи пророслих зерен пшеницi. I нарештi о 20 — 21 годинi — вечеря, проте вона не повинна ставати основним прийняттям їжi, як це буває у багатьох. Це може бути салат зi свiжих овочiв, кефiр чи iнший кисломолочний продукт, фрукти. Нiякого м’яса, картоплi, макаронiв, iнакше це все пiде не на користь, а у жировi депо.
До речi, є ще такий секрет. Пiсля останнього прийняття їжi звечора до першого зранку має минути 12 годин. За цей час шлунково-кишковий тракт стає майже порожнiм. Тож рахуйте самi…
Марина МОРОЗ, Експрес
!