Півроку без бюджету, або як славний Збараж готується до свого ювілею

Швидко плине час. Весна змінює зиму, літо прийшло на зміну весні… Лише у Збаразькій міській раді, що на Тернопільщині, час зупинився. Не працює міський бюджет, не працюють рішення ради, не виконуються рішення судів, не виплачується заробітна плата і ніхто за це не відповідає!?
А розпочався цей параліч ще у грудні минулого року, коли депутати місцевої ради абсолютною більшістю оголосили недовіру міському голові від Партії Регіонів, хоча за своєї першої каденції він прийшов у раду від ПОРИ. Новий депутатський склад ради вже на першій сесії зрозумів, що співпраці із міським головою не складеться, адже він звик “правити” містом одноосібно і це йому вдавалося раніше, так як мав “кишенькову раду” і “ручного секретаря”. Тут, мабуть, мала б стояти крапка у діяльності п. Бочарова і розгорнутися нова сторінка літопису славного міста. Але…
Зрозуміло, що Бочаров М.Г. не погодився із рішенням про свою відставку і звернувся до Збаразького районного суду, який 28 грудня 2010 року своєю ухвалою призупинив дію рішення ради. Ухвала суду не вступила в законну силу, оскільки була оскаржена в Львівському апеляційному адміністративному суді, і в подальшому цим судом скасована. 26 січня 2011 року Збаразький районний суд позов Бочарова задовольнив, однак рішення суду не вступило в законну силу через те, що депутатами подано апеляційну скаргу до Львівського апеляційного адміністративного суду, який до її розгляду ще не приступив.
Таким чином, протягом усього періоду розгляду районним судом адміністративного позову Бочарова рішення ради про припинення його повноважень, як міського голови, було чинним і є чинним у даний час.
То ж чи законно Бочаров виконує обов´язки мера Збаража?
Де юре — ні, де факто — він в черговий раз порушує законодавство!!!
а саме, не будучи мером — утримує печатку міської ради, скликає виконавчий комітет попереднього скликання в якому засідають два депутати нового скликання, (хоча обраний новий виконком), не підписує, прийнятий депутатами, ще 31 січня бюджет та багато інших господарських рішень, блокує роботу секретаря ради і зовсім не бажає спілкуватися і співпрацювати з депутатами.
Варто сказати, що проект бюджету на 2011 рік, який був затверджений депутатами, готувала начальник фінансово-господарського відділу Опалюк М.Я., під “чітким” керівництвом міського голови. Сама ж пані Опалюк М.Я не прийшла на засідання сесії (по велінню голови), як і всі депутати від партії Регіонів та депутат від КУН (Напованець П.М.)
Закономірно, що незаконні дії Бочарова привели до негативних наслідків. Так, Головним управлінням юстиції області,у зв’язку із невиконанням рішення суду Бочаровим М.Г., заблоковано рахунки міської ради, що призвело до невиплати, вже на протязі п´яти місяців, заробітної плати всім працівникам міської ради. Тимчасові бюджетні кошториси, за якими зараз працює місто, припиняють свою дію з першого липня, а це значить, нависає загроза зупинки всього міського господарства. А головне, що ніде не видно підготовки до 800-літнього ювілею, який місто має відсвяткувати восени цього року.
Цим негативним наслідкам, та іншим, до яких призвели численні зловживання Бочарова, можна було б запобігти, коли б органи владних структур повернулися лицем до Збаразької міської ради. Тим часом прокурор району офіційно заявляє, що мер чинний (цікаво, якими законами він апелює), голова райдержадміністрації ще під час свого представлення (два місяці тому) вказав, що не прийнятий міський бюджет надумана проблема, яка вирішується на протязі двох тижнів. Голова Тернопільської ОДА також обіцяв місцевим ЗМІ, що знайде можливість поспілкуватися із депутатами та втрутитись у проблеми ради .
Та все кинуто напризволяще: терплячі працівники міської ради ходять на роботу не отримуючи заробітної плати, терплячі збаражани чекають на рішення по приватизації своїх земельних ділянок, терплячі комунальні служби чекають на фінансування, прокуратура чекає на остаточне рішення апеляційного суду, …. “а віз і нині там”. М.Бочаров і надалі поводить себе, як абсолютний власник міста, якому не писані закони. Таку позицію міського голови можна пояснити лишень підтримкою теперішньої влади. Чи ж можливою є в правовій державі ситуація, коли одна людина своїми діями в заручниках тримає 14-тисячне місто.
Древній Збараж пережив чимало історичних подій навали ворогів, війни і розрухи, і ця неприємна сторінка у історії славного міста також буде перевернута. Можливо, це навіть дуже символічно, що саме у рік свого 800- річчя місто розпочне свою новітню історію. Адже справедливість, правда і закон обов’язково переможуть!!!

В.С.Домбик

Коментарі вимкнені.