Податковці кажуть, що їх треба повідомляти про зміну місця проживання

Із введенням у дію Податкового кодексу України окремі зміни торкнулися й обліку фізичних осіб — платників податків. Про основні нововведення розмовляємо з начальником відділу реєстрації та обліку платників податків ДПА в області Наталею СОЛТИС.

— Наталю Володимирівно, у Податковий кодекс ввели таке поняття, як реєстраційний номер облікової картки платника податків. Що це таке?

— Усі фізичні особи — платники податків повинні реєструватися в органах державної податкової служби: їх дані заносять до державного реєстру фізичних осіб. Платники податків — не тільки ті, хто займається підприємництвом, а й особи, які отримують стипендію, заробітну плату, інші доходи, що підлягають оподаткуванню, або які мають об’єкти оподаткування — машину, будинок чи землю тощо. Документом, що засвідчує реєстрацію, є картка платника податків, де зазначають реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Ідентифікаційні номери, якщо вони вже присвоєні громадянинові, не підлягають обов’язковій заміні.

— Який порядок отримання картки платника податків?

— Фізична особа, яка не включена до державного реєстру, повинна особисто або через законного представника чи уповноважену особу заповнити в податковій за місцем проживання облікову картку, яка є водночас заявою для реєстрації в державному реєстрі, та пред’явити паспорт. Бланки облікових карток податкова видає фізичним особам безкоштовно. На зворотному боці облікова картка має пам’ятку для її заповнення. Інформація, яку вносять до облікової картки, повинна відповідати даним у паспорті. Реєстрація здійснюється протягом десяти робочих днів з часу подання облікової картки. Для отримання документа необхідно знову звернутись до податкової за місцем проживання та пред’явити паспорт.

— А якщо людина не може прийти в податкову, щоб подати документи для реєстрації або отримати картку платника податків?

— Необхідні документи подає довірена особа, яка має довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку. При цьому вона пред’являє особистий паспорт і паспорт (або його ксерокопію із чітким зображенням) фізичної особи — платника податків, яку реєструють. Звертаю увагу, що навіть близькі родичі повинні мати довіреність.

— А якщо документ, що засвідчує реєстрацію в державному реєстрі, втратили чи зіпсували?

— Тоді потрібно звернутися в податкову за місцем проживання із заявою власника та зазначенням обставин втрати й пред’явити паспорт.

— Чи обов’язково неповнолітнім отримувати реєстраційний номер і в разі необхідності чи можуть його отримати?

— Неповнолітнім не обов’язково його отримувати. Але якщо є така необхідність, то реєстрація в державному реєстрі може бути здійснена на підставі облікової картки, поданої та підписаної батьками (усиновителями, опікунами), за наявності свідоцтва про народження дитини та паспорта одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника).

— Чи потрібно повідомляти в податкову, якщо з моменту реєстрації в державному реєстрі фізичних осіб у громадянина змінились дані — прізвище, місце проживання — або якщо в їх написанні виявили неточності?

— Податковий кодекс України передбачив, що фізичні особи зобов’язані подавати органам державної податкової служби відомості про зміну даних, які вносять до облікової картки або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки й мають відмітку в паспорті), протягом місяця з дня виникнення змін — прізвища, імені та по батькові, дати народження, місця народження (країни, області, району, населеного пункту), місця проживання. У разі зміни одного з цих реквізитів або виявлення неточностей необхідно звернутись до податкової за місцем проживання та заповнити заяву про внесення змін до державного реєстру фізичних осіб — платників податків. Приймають заяви працівники структурних підрозділів податкової, до функцій яких належить реєстрація фізичних осіб у державному реєстрі. Для заповнення заяви використовують дані паспорта й інших документів, які підтверджують зміни, що відбулися (свідоцтво про одруження тощо). В заяві обов’язково вказується реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і повідомили про це відповідний орган державної податкової служби та мають відмітку в паспорті). Внесення змін до державного реєстру та його окремого реєстру здійснюється протягом десяти робочих днів з часу подання до податкової заяви.

— А чи є відповідальність за неподання такої інформації?

— Так. Неподання або порушення порядку подання платником податків інформації для формування та ведення державного реєстру фізичних осіб платників податків, передбаченого Податковим кодексом, тягнуть за собою накладення штрафу — 85 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень. Відповідно до перехідних положень кодексу штрафні санкції в такому розмірі будуть застосовувати вже з першого липня цього року.

Валентина ДЕВЛИШ, Вільне життя

 

Коментарі вимкнені.