Про корупції в Україні. Погані чиновники та зниклі мільярди

Про корупцію в нашій країні знають усі громадяни, бо з цим огидним явищем стикаються на протязі усього життя. Починаючи з радісної миті народження малюка, подальшого навчання, лікування, сплати реального заробітку в конвертах та не реальних податків, і закінчуючи купівлею довідок при похованні. Результативне спілкування з різноманітною владною нечистю можливе тільки при дачі хабара. Цей ганебний факт вже не викликає ні у кого здивування. Такі добровільно-примусові переміщення свого скудного гаманця до безодньої кишені можновладця більше схожі на ритуальні жертвоприношення.

Також в Україні присутнє таке передове явище як боротьба з корупцією. Про цю несамовиту боротьбу кажуть всі політики напередодні виборів, та потім забувають свої обіцянки і лише періодично згадують на усяких нарадах перед телекамерами журналістів. Показові «арешти та посадки» розраховані для переведення стрілок та випуску пари народного невдоволення. І от нарешті дочекались. Першою ластівкою стали одкровення начальника КРУ Петра Андрєєва, які він у квітні цього року висловив в своєму інтерв’ю «Крадіжки із бюджету кришують державні посадовці» http://zn.ua/articles/79226. Цілий тиждень про «цю сенсаційну новину» гомоніли всі ЗМІ, а потім якось само собою забулося, потеплішало, народ почав городами займатись і періодично мітингувати проти свавілля влади. Та ось на початку літа наш Президент видав населенню «на разтєрзаніє» чергову порцію «вбивчої інформації» про корупцію в нашій державі. 8 червня 2011 року Президент України Віктор Янукович провів засідання Національного антикорупційного комітету, на якому оприлюднив жахливі цифри щорічних крадіжок із державного бюджету. Українське суспільство втрачає щороку близько 20 мільярдів гривень – це кошти, які вкрадені через корупційні схеми. Люди добрі, ви тільки вдумайтеся в ці цифри!!! Десятки мільярдів гривень можновладці забирають у населення країни та кладуть у свій карман. Ці слова лунають із вуст вищої посадової особи України, яка до речі є гарантом Конституції. Для мене особисто вони звучать безрадісно і здебільшого приголомшено на тлі того зубожіння, що продовжується в Україні. Адже Віктор Янукович вже півтора року є самим найвпливовішим можновладцем та уособленням влади України. Його виступ більш схожий на констатацію фактів, я б навіть сказав ще жорсткіше – Президент України Віктор Янукович представив народу України свою річну Звітну Доповідь «О корупції в Україні. Погані чиновники та зникли мільярди». Але в цей раз «випуск пару» спрацював не в той бік, журналісти підняли цю тему і почали жваво обговорювати, багато громадських діячів почали активно цікавитись – а хто ж стоїть за цими мільярдними крадіжками? Як казав один книжковий герой «Ім’я, сестро, ім’я!». От же і ми, харківські правозахисники, поставили це питання. Виходячи із того, що народне обурення, пікети, мітинги та телевізійні шоу, не зажди дають відповіді на поставлені питання, ми вирішили піти суто юридичним шляхом і подали інформаційний запит до Служби безпеки України. Нижче наводимо текст нашого запиту.

Інформаційний запит

В Управління Служби безпеки України в Харківській області

61002, м. Харків, вул. Мироносицька, 2

8 червня 2011 року Президент України Віктор Янукович провів засідання Національного антикорупційного комітету. Віктор Янукович наголосив наступне :

«… за мінімальними підрахунками, українське суспільство втрачає щороку близько 20 мільярдів гривень – це кошти, що не надійшли до бюджету або були викрадені через корупційні схеми.

… Через корупційні оборудки у сфері державних закупівель від 10 до 15% державного бюджету осідають у кишенях чиновників. Це 4 – 7 мільярдів доларів.

… Розкрадання бюджетних коштів та стратегічних ресурсів країни – землі, надр, стало постійною новиною у нашій державі»

Ця інформація міститься на офіційному сайті Президента України у статті

Президент: Корупція є загрозою національній безпеці України

http://www.president.gov.ua/news/20316.html

Президент України є офіційною особою. Всі виступи Президента, в яких фігурують будь які цифрові значення, являють собою офіційні статистичні данні. Тобто у Віктора Януковича є факти про щорічне розкрадання державного бюджету в особо великих розмірах. Також відомо, що гроші самостійно зникати з бюджету не можуть. За всіма грошовими переказами стоять реальні люди в Уряді, підприємствах, банках, Казначействі та інших установах, які приймають рішення про обіг коштів та ставлять свій підпис. Це керівники установ та відповідальні посадовці із конкретним Прізвищем та Ім’ям, які згідно законодавства України є розпорядниками державних коштів.

Згідно ст.ст. 94, 95 Кримінально-процесуального кодексу України, Президент України Янукович Віктор Федорович, який є представником влади, повідомив про конкретний скоєний злочин – «…близько 20 мільярдів гривень … не надійшли до бюджету або були викрадені через корупційні схеми. …Через корупційні оборудки у сфері державних закупівель від 10 до 15% державного бюджету осідають у кишенях чиновників. Це 4 – 7 мільярдів доларів». Надаючи народу України публічну інформацію про кількість вкрадених грошей з державного бюджету, Президент України зобов’язаний всі наявні дані передати до СБУ, яка згідно законодавства України відповідає за боротьбу з корупцією.

Ураховуючи вищезазначене і те, що я особисто являюсь платником податків в державний бюджет України, та керуючись Законом України «Про доступ до публічної інформації», прошу надати наступну інформацію:

1. Чи порушила Служба Безпеки України кримінальну справу по факту публічного оприлюднення 8 червня 2011 року Президентом України Віктором Януковичем даних про крадіжку грошей в особливо великих розмірах з державного бюджету України.

2. Чи передав Президент України Віктор Янукович до Служби Безпеки України наявні в нього дані про викрадення або привласнення державних коштів в особливо великих розмірах, на підставі яких ним була зроблена відповідна заява 8 червня 2011 року на засіданні Національного антикорупційного комітету.

«15» червня 2011 р. м. Харків

Кальченко Юрій, Соловйов Євгеній, правозахисники, громадські діячі
Майдан

-1 thoughts on “Про корупції в Україні. Погані чиновники та зниклі мільярди

  • 20:23 | 15.06.2011 о 20:23
    Permalink

    Якщо отримаєте відповідь то це значить що президент дійсно може почути кожного.

Коментарі вимкнені.