Проблеми розвитку туризму на Тернопіллі крізь призму Монастириського району

Тернопілля дуже багате на пам’ятки природи та всього, що пов’язане з діяльністю людей протягом тисячоліть. Дністровський каньйон, який є природнім південним кордоном Тернопільщини, взагалі є згустком різноманітних цікавинок, знайомитися з якими можна все життя.

Тобто, в Тернопіллі є що показати, і є кому показати. Щороку до Дністровського каньйону приїздять десятки тисяч туристів практично зі всієї Європи. Проте знайомство з каньйоном та з іншими чудовими куточками області в туристів обмежується лише сплавами Дністром та паломництвом до Зарваниці та Почаєва.

Про це йшлося на круглому столі «Туристична привабливість регіону», який відбувся у рамках фестивалю кулінарного мистецтва «Коропфест-2011» у селищі Коропець Монастириського району 17 липня.

У числі учасників форуму були співробітники управління з питань культури і туризму Тернопільської облдержадміністрації, керівництво Монастириської райдержадміністрації, представники туристичних організацій Тернопілля і журналісти. Само місце проведення круглого столу визначило коло проблеми, що обговорювалася – розвиток місцевого туризму на прикладі Монастириського району.

Присутні визначили, що туристичний потенціал району є дуже великий, а привабливість завдяки насамперед Дністровському каньйону є чудовою не лише для українців. В районі народилися видатні діячі культури і науки, зокрема один з найвизначніших етнографів України Володимир Гнатюк і економіст світового рівня Богдан Гаврилишин. Є музеї, що несуть в собі велику освітню роль, проводяться 2 фестивалі – фестиваль кулінарного мистецтва «Коропфест» і фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» у Монастириську.

Стримує розвиток туризму відсутність інфраструктури, зокрема доріг відповідного рівня, закладів громадського харчування і слабкий інтерес сільських громад до розвитку туристичної галузі.

Зараз на території району розгортається мережа приватних садиб, які пропонують туристам  харчування, відпочинок і навіть культурну програму. Хазяїн такої садиби Петро Садівський, відомий в районі музикант і громадський діяч, поділився досвідом в організації подібного бізнесу.

Голова Монастириської райадміністрації Іван Білик пообіцяв взятися за ремонт доріг, а також допомагати транспортом для шкільних екскурсій до каньйону і музеїв.

Вадим Джувага

Коментарі вимкнені.