Продукти подорожчають більше ніж у два рази
Світові ціни на основні продукти харчування до 2030 року можуть зрости більш ніж у два рази. Такі підрахунки оприлюднила міжнародна благодійна організація Oxfam.
Експерти заявляють, що у випадку, якщо голови держав і урядів не будуть вживати необхідних заходів, вартість зернових культур у найближчі 20 років зросте на 120-180%. Однією з основних причин такого різкого підвищення цін вони називають глобальну зміну клімату.
Організація закликає світових лідерів покращити регулювання на продовольчих ринках, а також створити всесвітній фонд боротьби зі зміною клімату.
За словами голови Oxfam Барбари Стокінг, «систему розподілу продовольства має бути переглянуто, якщо ми хочемо впоратися з проблемами зміни клімату, різкого зростання цін на продукти харчування, нестачі землі, води й енергії».
У своїй доповіді експерти Oxfam виділили чотири «гарячі точки», жителі яких відчувають найбільшу нестачу продуктів харчування: Гватемала, Індія, Азербайджан і держави Східної Африки.
Основною проблемою Гватемали Oxfam називає залежність місцевих фермерів від імпорту; жителі Індії витрачають на продукти харчування у два рази більше, ніж жителі Великобританії у відсотковому співвідношенні до зарплати; в Азербайджані через погану погоду на 33% скоротився урожай пшениці; у державах Східної Африки у зв’язку з посухою і хронічним дефіцитом їжі голодують близько 8 млн осіб, у першу чергу — жінки і діти.
Раніше Світовий банк заявляв про те, що в результаті зростання цін на продовольство мільйони людей опинилися за межею бідності.
За даними на квітень 2011 року, ціни на продукти харчування були на 36% вище, аніж рік тому. Oxfam пов’язує це з проблемами на Близькому Сході та Північній Африці.
«Кожна сьома людина на планеті голодує щодня, незважаючи на те, що у світі достатньо їжі, щоб нагодувати всіх», — сказала Б.Стокінг.
Oxfam пропонує створити всесвітній фонд боротьби зі зміною клімату, щоб «люди могли захиститися від наслідків зміни клімату, і отримали достатньо коштів для вирощування продуктів харчування».
Окрім того, організація пропонує ввести нові правила управління продовольчими ринками. Зокрема, Oxfam наполягає на необхідності збільшити стратегічні запаси продовольства, інвестувати у невеликі фермерські господарства, покінчити з практикою вирощування продуктів для біопалива, і збільшувати прозорість на ринках продажу сировини, – передає Би-би-си.
Коментарі вимкнені.