Питання легітимності убивства Бен Ладена розкололо західний світ

Смерть “терориста номер один” розколола західне суспільство. Німецький канцлер Анґела Меркель потрапила під вогонь критики через висловлену нею публічно радість з приводу убивства Бен Ладена. Гостро постало й питання легітимності убивства.

 

Висловивши публічно своє задоволення фактом убивства Усами Бен Ладена,  канцлер Німеччини Анґела Меркель наразилась на потужну критику з боку церкви, але також з боку власної партії. Критики кажуть, що лідер християнської партії мала б знаходити дипломатичніші формулювання, на кшталт того, що “нарешті ватажок терористів не зможе скоювати злочинів проти людства”. Але не радіти убивству людину.

Обурення політкоректних

У своєму виступі перед журналістами у понеділок, 2 травня, коментуючи оголошення про знищення Бен Ладена американським “спецназом”, канцлерка сказала: “Це добра новина”. А потім Меркель додала: “Я радію з приводу того, що вдалось убити Бен Ладена”.

“Як християнка я вимушена лише сказати, що немає приводу для святкувань, коли когось цілеспрямовано вбивають”,- наголосила віце-президент Бундестагу Катрін Ґерінґ-Екарт (“зелені”) в інтерв’ю газеті “Berliner Zeitung”. Віце-голова фракції християнських демократів Інґрід Фішбах також дистанціювалась від оцінки голови власної партії: “З християнського погляду, звичайно, некоретно висловлювати радість щодо спланованого убивства людини та його смерті”.

Головний військовий капелан у католицькій церкві Німеччини Франц-Йозеф Овербек заявив, що не слід радіти смерті людини. Та, крім того, було б кращим віддати Бен Ладена під суд. За даними німецьких ЗМІ, неприємно здивовані реакцією глави німецького уряду були і в Міжнародному суді в Гаазі, перед яким мав би, власне, відповідати Бен Ладен.

Меркель наполягає на “радості”

У середу, втім, канцлер була вимушена ще раз прояснити свою позицію. Як заявив урядовий речник Штеффен Зайберт, Меркель цілком усвідомлює ті суперечності, які спричинив її добір слів. Водночас вона б і нині висловила свої почуття  так само. “Мотивом для її радості була думка: від цього чоловіка тепер більше не виходитиме загроза. Можливо, світ житиме трошки безпечніше”,- сказав Зайберт.

Втім, не лише добір слів політиками викликав запитання у багатьох експертів. Убивство лідера одного з найнебезпечніших терористичних угруповань “Аль-Каїди” не на жарт стривожило правозахисників. Чи отримували американські солдати наказ справді убити Усаму Бен Ладена?

Демократичній країні не дозволено цілеспрямовано вбивати

Професор кримінального права та правової філософії Гамбурзького університету Райнгард Меркель вважає, що суд над терористом був би коректнішим з політичної, правової та етичної точок зору. “Питання в тому, чи обраний США шлях піддається легітимації, а не в тому, чи це кращий шлях. І відповідь на нього має бути більш детальною.”

За словами Меркеля, у разі, якщо солдати елітного підрозділу, які виконували спецзавдання, мали наказ “за будь-яких обставин” убити Бен Ладена, то це є нелегітимним. Інше запитання, яке ставить професор Меркель, полягає в тому, наскільки законно проводити операцію на території чужої країни, в даному разі Пакистану. “Це насамперед однозначне порушення суверенних прав народу. Але це – радше маргінальна проблема, порівняно із тим, чи можна було цілеспрямовано розстрілювати Бен Ладена”.

Ось чому значної ваги набуло питання про те, за яких саме обставин відбувалась ліквідація ймовірного організатора “терактів 11 вересня”. “Якщо це сталось у межах вимушеної оборони, тоді постріл у голову Бен Ладена можна легітимізувати”.

За інформацією, оприлюдненою у середу речником Білого дома, лідер “Аль-Каїди” під час нападу на нього був неозброєним.

-1 thoughts on “Питання легітимності убивства Бен Ладена розкололо західний світ

  • 09:15 | 5.05.2011 о 09:15
    Permalink

    Це все дико. Навіть росіяни до такого не опустилися, принаймні ніхто не виходив на Червону площу в Москві святкувати вбивства лідерів чеченських бойовиків.

  • 09:17 | 5.05.2011 о 09:17
    Permalink

    боже,какая политкоректность! выразила радость! да хоть кто то нашел в себе смелость! интересно,если бы в результате теракта погибли бы дети этих политиков,они бы то же подбирали слова? и не надо ля ля,молодцы штаты!

  • 09:25 | 5.05.2011 о 09:25
    Permalink

    особенно мне нравится т.н. христиане. библию лучше читайте и не делайте с народа лохов. какая христианская мораль,если тот же моисей отдавал приказ о поголовном уничтожении?! и за кем возмущаются? за терористом?! давайте за гитлером поплачем,а что,то же радости было,когда он погиб. и око за око так же осталось

Коментарі вимкнені.