Ринок праці на Тернопільщині не відповідає ринкові освіти

Протягом травня-вересня 2011 року Тернопільський обласний  осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації „Молодіжний центр правцевлаштавання” реалізував проект „Організація інформаційно-профорієнтаційних послуг для молоді”.

Власною діяльністю Центр посилив конкурентноспроможність молоді Тернопільщини на ринку праці. Клопітким був процес організації роботи групи тренерів для вироблення та постійного впровадження профорієнтаційних заходів для молоді.

Отож тепер в області сформовано робочу групу експертів, що займаються розробкою профорієнтаційних заходів.

Слід зазначити, що учнівська та студентська молодь ефективно йшли на контакт з організаторами. Учні цікавились, де можна працювати їм в Тернополі, скільки грошей треба відкладати, щоб навчатись у вузах Тернополя. Також школярам цікаво, яку зарплатню отримує Призедент України та посадові особи Тернополя.

А ось студентську молодь цікавило, який найпростіший спосіб працевлаштуватись, скільки часу потрібно, щоб адаптуватись до організації. Гостро постало питання, що робити, коли не виплачують заробітної плати. Молодь відверто говорила про те, скільки зараз коштує в Тернополі знайти собі хорошу роботу.

Найдивовижніші емоції залишились у всіх, хто стали учасниками профорієнтаційних ігор – „Світ Ремесел”, „У світі професій” та „Побудуй свої суспільство” – саме в грі можна було змодулювати свою поведінку та навчитись приймати правильні рішення.

Моніторинг, здійснений представниками організації довів невідповідність ринку праці ринкові освіти у нашій області.

У відвідувачів заходів також існувала і критична позиція  – чи зможуть у сьогоденні щось змінити інформаційно-профорієнтаційні заходи, проте є конкретна відповідь – кваліфіковану інформацію про працевлаштування отримали більше 2000 людей. А загалом, завершивши проект, підраховано, що 30 % студентської безробітної молоді отримали роботу та стажування.

Партнерами  Тернопільського Молодіжного Центру Працевлаштування у діяльності проекту є Тернопільський обласний молодіжний центр праці, Тернопільський міськрайонний центр зайнятості, Тернопільський обласний центр зайнятості.

Було вкладено немало ресурсів, затрачено багато сил та досягнуто успіху – адже працевлаштування для молоді – одна з найгостріших проблем сьогочасності. Тому всі учасники та експерти проекту щиросердечно вдячні Фонду „Відродження” за підтримку та фінансування проекту, а учасникам профорієнтаційних заходів бажають використати отримані навики якнайефективніше.

Алла Соколовська

Коментарі вимкнені.