Щось дивне відбувається із тернопільською «Нивою»

Ігор ЯворськийЩось дивне відбувається останнім часом із тернопільською «Нивою». Команда, яка залишилися без головного тренера (Петра Червіня було відправлено у відставку) демонструє доволі таки непогані результати. Ось і в останньому турі тернополяни розтрощили географічних сусідів хмельницьке «Динамо» 4:0. На трибунах тернопільського стадіону під час цієї феєричної гри був помічений легендарний у минулому футболіст «Ниви» Ігор Яворський, якого окремі ЗМІ вже зісватали на посаду головного коуча команди.

Я провів із «Нивою» чотири дні, – розповів Ігор Петрович. Підготував команду до гри з хмельницьким «Динамо». Тепер усе залежатиме від поставлених завдань. Перед командою стоїть завдання посісти перше місце. А на сьогодні – це нереально. Потрібно дивитися правді у вічі та розуміти, що сьогоднішня «Нива» немає ні відповідного складу, ні хорошої матеріально-технічної бази, ні кадрів. Сьогодні «Нива» відстає від команди лідера на 9 очок. А від команд, які займають друге та третє місця на 8 очок. Гадаю, що відіграти такий очковий гандикап зараз із тим станом справ, який є, практично не можливо. Так, можна перемагати, пробитися у призери другої ліги групи А, але посісти перше місце – це неможливо.

-Тим не менше, до Вас були конкретні пропозиції очолити «Ниву»?

-Так, вони були і після гри з «Поділлям» та й сьогодні у мене зустріч з губернатором Тернопільської області. Розмови на цю тему ведуться. Щоправда, є дуже багато запитань, які передусім торкаються інфраструктури клубу. Сьогодні «Нива» тренується по всіх колгоспних полях, які тільки можуть бути. Живе в 30 км від міста та ще й по 8 людей в номері. Це не нормальне явище. Футболісти не можуть нормально підготуватися до гри, не можуть нормально харчуватися, не можуть навіть нормально після тренувань відпочити. Ми проводили три дні тренування у двохразовому режимі, то практично немає часу для відпочинку. Повинна бути хороша відновлювальна база, щоб гравці після гри могли пройти відновлення. Це все накладає відбитки на грі. Керівництво клубу, звичайно, хоче, але окрім того, щоб хотіти, треба ще й могти…

-Є чутки, що «Ниву» під свою опіку може взяти відомий бізнесмен Дмитро Фірташ. Вам  щось відомо про це?

-Ні я в ці питання не вникав. Мене головним чином цікавило тільки кадрове питання та матеріально-технічна база. На скільки мені відомо, в такому стані, в якому зараз команда є вона не могла б мати серйозного спонсора. Говорячи коректно, команда у заробітному вигляді зараз не дуже адекватно виглядає. Вона виглядає жалюгідно: ні екіпірування, ні бутсів, ні спортивних костюмів, ні кросівок, нічого немає. Попри це хлопці молодці, стараються. Звичайно, на те щоб поставити конкретне завдання потрібен час та доукомплектування футболістами. Наприклад, якщо зараз в команді 22 гравці, то з них лише умовно 10 гравців відповідають рівню другої ліги. Гадаю, що в нас є класні футболісти в Тернопільській області, з яких більшість грає на область…

-Якщо Ви очолите «Ниву»,  які перші кроки робитимете?

-Насамперед, керівництво повинно перевести команду з санаторію «Барвінок» в місто Тернопіль для адекватного проживання. Футболісти повинні проживати максимум двоє у номері, щоб був душ, була гаряча вода. По-друге, протягом тижня команду необхідно обути та одягнути для того, щоб «Нива» справді виглядала на команду другої ліги. По-третє, необхідно мати свій автобус, щоб можна було нормально планувати тренувальний процес. По-четверте, потрібен відновлювальний центр. З цим, мабуть, дещо простіше, бо в Тернополі є знайомі бізнесмени, які можуть за певну плату надати і басейн і сауну. Тому це все, що я перерахував повинно перерости у найголовніше – стабільну фінансову систему. Зараз ми не говоримо про заробітну плату тренера та його помічників, а в першу чергу ведемо мову про стабільну основу для футболістів. Гравці повинні принаймні отримувати заробітну плату і ті преміальні, які їм обіцяють.

 

Коментарі вимкнені.