Сміттєвий конфлікт у Тернополі

– У нас під вікнами буде “шанхай” – сморід і купа сміття! Уявіть, що нас чекає, коли у новобудови, що неподалік, вселяться люди. Ми будемо жити на смітті, – обурюється Марія Вар’ян.

Майданчик для контейнерів із відходами комунальники планують облаштувати неподалік автобусної зупинки на вул. Новий Світ на початку жовтня. Мешканці житлових будинків №№2 і 4 з вулиці Ділової та №№52, 54, 56, 58 з вулиці Новий Світ б’ють на сполох. Вони переконані, що споруджуючи той майданчик, комунальники порушують санітарні норми, – пише газета “20 хвилин”.

   

Комунальники кажуть, що альтернативного місця під майданчик знайти не можуть. Запевняють, що новий майданчик візуально покращить благоустрій території.

– Схожий майданчик рік тому облаштували на вул. Березовій, 11, – каже майстер дільниці підприємства “Коменерго-Тернопіль” Галина Пономарьова. – Відтоді скарг немає. Думаю, новацію оцінять і мешканці вул. Ділової та Новий Світ. Адже тоді ані собаки, ані птахи не будуть розносити відходи вулицею.

Викидають будівельне сміття

Мешканці “Нового світу” впродовж місяця скаржилися у санепідемстанцію, управління ЖКГ та екології, меру та голові обладміністрації на те, що під їхніми вікнами буде майданчик для контейнерів з відходами.

– Пригнали екскаватор, зняли шар ґрунту. Ми думали, що хочуть поставити навіс для автобусної зупинки або ж магазин, – розповідає Василь Федуник, який проживає за адресою: вул. Новий Світ, 54. – Але прораб однієї з новобудов сказав, що будують майданчик під смітники.

Місце під контейнери знайшли неподалік зупинки. Там спиняються автобуси №№6, 9 і 4. Тож тепер пасажири мусять виходити з транспорту просто на дорогу.

– Щоранку звідси люди чимало людей їдуть на роботу, діти – в школу. Тепер вони всі будуть ходити повз купу сміття, – дивується пан Федуник.

Майданчик облаштували надто близько до будинку, що на вул. Діловій, 2.

– За санітарними нормами, смітники мають бути на віддалі не менше 20 метрів від будівель, де живуть люди. А до наших вікон – всього шість метрів, – обурюється Михайло Вар’ян.

   

Новий майданчик для відходів будують для потреб мешканців новобудов. Такої думки – люди, які живуть у приватному секторі та на вул. Діловій 2 та 4.

– Навколо – п’ять новобудов. У деяких уже живуть люди, роблять ремонти, – пояснює чоловік. – Так, їм треба кудись виносити будівельні відходи та сміття. Але чому під наші вікна?

Мішки із будівельним непотребом наразі складають у два контейнери, якими раніше користувалися лише мешканці будинків №№ 2 і 4, що на Діловій.

– Щоранку падає настрій, коли там проходжу, – зізнається Ольга Артим – мешканка будинку, що на вул. Межовій, 1. – Те сміття не встигають забирати, бо мішків із відходами – море. Якщо все це почнуть викидати попри дорогу, буде кінець світу!

Жінка розповідає, що сміття рідко забирають відразу із обох контейнерів. Тому на деревах висять пакети, які піднімає у повітря вітер, а під ногами – памперси та інше, що розносять птахи та собаки.

– Баків бракує. Очевидно, будівельники наперед не подумали, що робити зі сміттям. Поспіхом шукали місце і знайшли. Тепер будують тут, – продовжує співрозмовниця.

Зруйнували дорогу й огорожу

Мешканці будинків, що на вул. Діловій, 2 і 4, кажуть, що на їхню прибудинкову територію постійно заїжджали КамАЗи. Вони дуже пошкодили дорогу.

– В одному з будинків з’явилася тріщина, якось авто навіть огорожу зламало, – зауважує пан Вар’ян. – Ми відремонтували все за власні кошти, встановили знак заборони в’їзду та повісили ланцюг, аби вантажівки не заїжджали на подвір’я. Тепер – смітники!

Мешканці вулиць Ділова та Новий Світ зібрали підписи проти облаштування майданчика неподалік зупинки. Надіслали скаргу меру Сергію Надалу та головному лікарю міської санепідемстанції Володимиру Панічеву.

– Медики мовчать. Ми отримали відповідь тільки від заступника міського голови Владислава Стемковського, – каже пан Вар’ян. – Почекаємо ще трохи, а потім будемо писати у Київ.

Поставлять кодові замки на смітниках

Майданчик для контейнерів, який почали споруджувати на вул. Новий Світ, переносити нікуди не будуть, запевнили у ТзОВ “КК “Коменерго-Тернопіль”.

– Поки що люди носять відходи у два контейнери, що біля будинку на Діловій, 4. Але через кілька днів ми завершимо облаштування майданчика. Після цього люди сміття носитимуть на вул. Новий Світ, – пояснює майстер дільниці “Коменерго-Тернопіль” Галина Пономарьова.

Вона знає, що мешканці приватного сектору не задоволені перенесенням контейнерів.

– Старі контейнери стоять на дорозі. Тому ми вже отримували приписи ДАІ з вимогою забрати їх звідти, – продовжує співрозмовниця. – Знайшли місце – біля будинку на Діловій.

Пані Пономарьова запевняє, що розташування майданчика підприємство узгодило з відповідними структурами.

– У Тернополі – ущільнена забудова, тому дистанцію у 20 метрів між будинком і смітником, важко дотримати, – зауважує майстер дільниці.

Той майданчик належатиме мешканцям, які живуть на вул. Діловій, 2 і 4 та мешканцям приватного сектора, які не забезпечені власними контейнерами. Там будуть два контейнери для твердих відходів і сітка для пластику. Сміття буде під накриттям. Викидати будівельні відходи жителі новобудов уже не зможуть, бо на контейнери почеплять кодові замки.

– Новобудови ще не здали в експлуатацію. Тому люди, які роблять ремонти, будівельні відходи мають самостійно вивозити на звалище, а не кидати його у контейнери, – пояснює пані Пономарьова.

Коментарі вимкнені.