Сьогодні у найстарішому місті Поділля – День міста

7 липня старовинне галицьке місто Теребовля відзначатиме День міста. Традиційно святкування відбуваються в день, коли церква вшановує Різдво Івана Хрестителя, а в дохристиянські часи українці відзначали язичницьке свято Купайла.

Святкування розпочнеться о 13:30 виступами музичних колективів, що виступатимуть в парках та скверах міста. В Молодіжному парку відбуватиметься виставка-продаж майстрів народної творчості, до участі в якій запрошуються всі народні умільці краю та України; проводитимуться ігри та розваги для дітей; концерт гурту “Made in Ukraine”; театралізоване дійство “Ой, на Івана, та й на Купала”. Закінчиться вечір молодіжною дискотекою та феєрверком.

Також в рамках святкування проводитиметься конкурс на найкращий шашлик по-теребовлянськи та на міському стадіоні «Колос» відбудеться футбольний матч за суперкубок Тернопільської області, присвячений пам’яті Івана Вишневського.

Теребовля – найстаріше місто Поділля, одне з найдавніших в Західній Україні. Вперше згадується під 1097 роком в Іпатіївському літописі як столиця удільного Теребовельського князівства,що, на з’їзді руських князів в Любечі, дісталася як вотчина Васильку Ростиславичу, правнуку Ярослава Мудрого. В 1389 році місто одним із перших в Україні отримує Маґдебурзьке право.

В місті варто оглянути руїни замку XVIIст., костел і монастир кармелітів XVIIст., оборонну церкву св. Миколая XVIст., Василіанський монастир, костел святих Петра і Павла XXст., що збудований за проектом перших християнських базилік, міську ратушу.

Коментарі вимкнені.