Юна тернопільська художниця Валентина Кузь підкорила столицю

Незважаючи на юний вік, на рахунку цієї 14-річної дівчини уже чимало перемог. От і недавно вона стала лауреаткою Х Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвяченого Шевченківським дням. Нагороду в номінації «Образотворче мистецтво» тернополянка отримала у день вшанування Кобзаря – 22 травня на Чернечій горі у Каневі Черкаської області.

Інтерес до творчості у Валі прокинувся дуже рано —  почала малювати, як тільки змогла тримати в руках олівець. Дівчинка добре пам’ятає перший художній твір: у дошкільному віці вона намалювала свою родину, та так вдало, що не потрібно було здогадуватись, хто на малюнку зображений. Спробувала навіть підписати його, проте їй тоді «не вистачило літер». Коли дівчинка гралася ляльками, у її життя увійшло ще одне захоплення — почала моделювати одяг, робила ескізи вбрання і  відвідувала конкурси. Зокрема, у 2009 р. була відзначена сертифікатом Міжнародного фестивалю дитячої та юнацької творчості «Наша земля —  Україна» в Артеку. А недавно на Міжнародному фестивалі дитячої творчості «Чарівна книжка» у Дніпропетровську її нагородили швейцарським годинником.

Уже четвертий рік поспіль під керівництвом талановитого і вимогливого педагога, художника Ігоря Зілінки у Тернопільській художній школі, що на вул. братів Бойчуків, Валя освоює різноманітні техніки образотворчого мистецтва. Поки що найкраще їй вдаються роботи у чорно-білих тонах тушшю та гелевою ручкою. Саме у цій техніці зроблений малюнок «Минають дні, минають ночі» на тему однойменної поезії Шевченка, який і приніс дівчині перемогу на конкурсі учнівської творчості. Саме Кобзар є авторитетом юної художниці, творчістю якого вона захоплюється змалечку, звідси черпає натхнення. Серед сучасників Валентина віддає перевагу українському живописцю, народному художнику України, генію світу Івану Марчуку. До речі, він особисто привітав з успіхами талановиту юну художницю, коли наприкінці травня підбивали підсумки конкурсу малюнків на здобуття його іменної премії.

Відбувалося це у художній школі, де навчається Валя. Для директора Євгена Чопика та педагогів закладу візит художника, нашого земляка, який нині живе у Києві, став приємною подією. В актовому залі школи були присутні почесні гості —  голова обласної ради Олексій Кайда та його заступник Олег Боберський, міський голова Тернополя Сергій Надал, друзі Івана Марчука, відомий письменник і журналіст Богдан Мельничук, заступник директора обласного архіву Богдан Хаварівський. Усі висловлювали захоплення талантом Івана Марчука і юними обдаруваннями, вихованцями Тернопільської художньої школи, серед яких яскравою зірочкою сяяла Валентина Кузь —  дівчина, яка підкорила столицю, і роботи якої зараз передані для участі у ще одному етапі міжнародного конкурсу, присвяченого Шевченкіані, —  у Францію, в Париж.

Вільний від навчання час Валентина заповнює  найрізноманітнішими й цікавими заняттями. Вона моделює одяг, захоплюється фотографією, навчається у музичній школі, є золотоголосою учасницею народного театру пісні «Співаночка» Тернопільського міського центру творчості дітей та юнацтва. Валя мріє стати журналістом. Але одним з її головних захоплень залишається малювання.

За підтримку у розвитку своїх творчих здібностей  завдячує насамперед батькам —  тату Степану Романовичу, який супроводжує її в поїздках за межі області, та мамі Віті Миколаївні —  вчителю географії і біології Тернопільської школи №7, а також бабусі Ірині Степанівні, яка мешкає у Товстолузі Тернопільського району. Валя зізнається, що дуже важливим для неї є підтримка дідуся і бабусі з Вінниці — Миколи і Валентини Матвійчуків, а також старшого брата Романа.

Цю талановиту дівчину надихає все —  нічна прогулянка і літній дощ, улюблена музика… Роботи Валентини Кузь —  це дивовижний світ її фантазій. Тож бажаємо їй нових перемог і успіхів на шляху до омріяних висот.
Ірина ЮРКО, фото автора, “Свобода”

Коментарі вимкнені.