Сьогодні – Всесвітній день письменника

3 березня в багатьох країнах світу відзначається день письменника. Це свято встановлене за рішенням 48-го конгресу Міжнародного PEN-клубу, що відбувся 12-18 січня 1986 року, пише Лига.

Сам PEN-клуб був заснований 1921 року. Назва організації – абревіатура, утворена першими буквами англійських слів «poets», – поети, «essayists» – есеїсти, «novelists» – романісти. Крім того, абревіатура в цьому випадку співпадає з англійським словом «pen» – перо.

Ідея створення організації належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт. Першим президентом PEN-клубу став Джон Голсуорсі, автор «Саги про Форсайтів». 1923 року відбувся перший міжнародний конгрес PEN-клубу в Лондоні, після чого PEN-центри були створені в 11 країнах світу. Сьогодні подібні центри діють у 130 державах.

Як мовиться в хартії PEN-клуба, ця організація виступає на захист принципів свободи інформації усередині кожної країни і між усіма країнами. Члени об’єднання зобов’язуються виступати проти придушення свободи слова в будь-якій її формі в тих країнах і суспільствах, до яких вони належать, а також у всьому світі, коли це видається можливим.

Оскільки свобода припускає добровільну стриманість, члени PEN-клубу зобов’язуються виступати проти таких негативних аспектів вільної преси, як брехливі публікації, умисна фальсифікація, спотворення фактів або тенденційно ганебна їхня інтерпретація заради політичних, групових і особистих цілей.

Коментарі вимкнені.