Тарифи у Тернополі взяли високий старт

Невдовзі за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій тернополяни платитимуть більше. Передбачається, що нові тарифи діятимуть уже з першого жовтня. Про це йшлося днями на прес-конференції, учасниками якої були заступник міського голови Владислав Стемковський, начальник управління ЖКГ Володимир Болєщук, голова депутатської комісії з питань ЖКГ Михайло Окаринський, директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма.

Як розповіли чиновники, є дві підстави для перегляду тарифів у Тернополі. Перша — правова, оскільки зазнала змін законодавча база, друга — економічна, адже востаннє тарифи в Тернополі переглядали у 2008 році. За словами Владислава Стемковського, за цей час у державі вартість матеріалів, комплектуючих зросла на 190 відсотків, мінімальна заробітна плата змінювалася 11 разів, що в загальному дало її зростання на 180%, електроенергія стала дорожчою на 50%. Окрім цього, як сказав заступник міського голови, діючий нині тариф не враховує вартості утилізації твердих побутових відходів, обслуговування мереж.

Міська влада, як розповіли на прес-конференції, планує не лише збільшити тариф, а й диференціювати його, аби тернополяни знали, за що і якій організації платять, контролювали якість послуг. Пропонований тариф передбачає, що за утримання житлового фонду і вивіз сміття платитимемо окремо кожному надавачу цих послуг.

Тож планують, що тариф за утримання будинків з ліфтами, де в квартирну плату не входитиме послуга з вивозу й утилізації сміття, становитиме 1,54 грн., без ліфтів — 1,27 грн., тариф на обслуговування ліфтів — 22 коп. на квадратний метр загальної площі, на послугу зі збору, вивезення й утилізацію твердих побутових відходів — 32 коп. за квадратний метр загальної площі.

У вартість утримання житлового фонду входитиме обслуговування водопровідних внутрішньобудинкових мереж. Тож у «Тернопільводоканалі» сподіваються, що новий тариф буде на користь місту й комунальникам.

За новим тарифом прибирання прибудинкової території обійдеться мешканцям у 33 коп. за квадратний метр, сходових кліток — 19 коп., поточний ремонт — 40 коп., дератизація і дезінфекція — 2 коп. Наприклад, у середньому за квартиру площею 50 квадратних метрів доведеться заплатити 66 грн. на місяць. За словами Владислава Стемковського, на послуги з утримання житлового фонду в розрахунку на трьох мешканців квартири виходить по 22 грн. на місяць. З обслуговування ліфтів — по 22 коп. за метр квадратний, а це — 11 грн. на квартиру, або 3,60 грн. на мешканця в місяць. Послуга зі збору, вивозу й утилізації сміття обійдеться такій родині трохи більше як 16 грн. на місяць, а на мешканця виходить 5,40 грн.

Найменше за житлово-комунальні послуги сплачуватимуть ті тернополяни, які мешкають у нових будинках, найбільше — у старих. Найнижчий тариф на житлово-комунальні послуги в Тернополі при наданні всіх перерахованих послуг становитиме 1,20 грн., а найвищий — 1,86 грн.

Новий тариф передбачає і зміну пропорцій його використання. На поточний ремонт житлових будинків ЖЕКи в Тернополі тепер витрачатимуть більше, каже міська влада. За словами Володимира Болєщука, виконавчий комітет уже виніс рішення про додаткове виділення грошей на поточний ремонт дахів, адже це — величезна проблема в місті.

Загалом підрахували, що орієнтовно послуги з утримання будинків та прибудинкових територій зростуть на 30 відсотків.

Проект нових тарифів ще має затвердити виконком Тернопільської міської ради, – пише газета «Вільне життя плюс».

 

Коментарі вимкнені.