Теракт у Домодєдово та вибухи в Донецьку активізують тернопільських “терористів”

“Замінувань” у Тернополі побоюються психологи та правоохоронці. Вони вважають, що теракт у Домодєдово та вибухи в Донецьку активізують місцевих “терористів”.

Психологи радять людям не піддаватися паніці та не пакостити під шумок. Міліціонери ж нагадують, що штрафи за такі дії – тисячі гривень, ще й строк передбачений, а всіх “мінерів” вони знаходять.

Страх здіймає паніку

Ажіотаж та шум довкола вибухів, які трапилися нещодавно в Донецькій області, а особливо в російському аеропорту, – дійсно можуть мати негативні наслідки навіть для тернопільської громади.

Зважаючи на економічний стан у країні, політичну та соціальну нестабільність, чимало людей відчувають тривогу за своє існування. Такі явища називають тривожними розладами особистості, – розповідає тернопільський психолог Наталія Гаєвська. – Якщо тривога адекватна ситуації, то проблема з цього – незначна. Проте якщо вона необгрунтована, то справи погані, адже людина постійно хвилюється, чогось боїться, чекає неприємностей чи біди.

Саме така тривога, окрім негативного впливу на самопочуття та атмосфери в суспільстві, може створити й реальні проблеми для правоохоронців та екстрених служб.

Люди бачать, що десь неподалік коїться недобре і вони будуть припускати, що й з ними щось погане трапиться, – продовжує фахівець. – Тому в кожній ситуації, у кожній незнайомій особі вбачатимуть загрозу. А коли людині щось загрожує або її сповнюють підозри, вона звертається за допомогою до правоохоронців та інших служб. Тому не виключено, що будуть повідомлення про замінування чи про якісь, якщо можна так сказати, “теракти”.

Здатні на дії – під наглядом

Разом з тим, окрім таких ненавмисних повідомлень, через страх можуть бути і зумисні. Зокрема, серед нас живуть люди, які ображені на всіх та на все. Під шум довкола вибухів вони можуть свої образи перетворити на реальні неприємності.

Коли в інформаційному просторі багато говорять про вибухи, терористів та теракти, деякі люди можуть подумати: “Комусь можна, а мені ні? От я їм також проблеми створю”, – пояснює пані Гаєвська. – В основному це люди з вразливою психікою, які не знайшли порозуміння з батьками, друзями, в школі, з колегами по роботі, з керівництвом, з державою в різних її проявах. Такі люди можуть займатися так званим телефонним тероризмом. Чим справді створять проблеми усім, але в основному – собі.

Щодо людей із хворою психікою, які здатні на реальні дії, то таких у суспільстві – одиниці, зауважує психолог. В основному вони усі під наглядом і на дії з масштабними наслідками не здатні.

Арешт – до 6 місяців

“Телефонних терористів” вирахувати та знайти неважко, запевняють правоохоронці. Всі, хто так жартував минулого року, зазначають в міліції, понесли відповідальність. І неповноліття не є захистом від покарання.

Таким хуліганам варто знати, що за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу чи інших дій, які загрожують загибеллю людей та іншими важкими наслідками, за Кримінальним кодексом України передбачений штраф від 840 до 1700 гривень або арешт до шести місяців чи обмеження волі до трьох років, – повідомляють у відділі зв’язків із громадськістю обласної міліції.

Окрім того, зловмисникам, на повідомлення яких виїхала спецтехніка та десятки працівників, доведеться сплатити за це відшкодування затрачених коштів. Інколи ці суми сягають 3-4 тисячі гривень.

Від початку року про замінування ніхто не повідомляв, зауважують в обласній міліції. Сподіваються там, що й надалі нікому не спаде на думку чинити подібне. Якщо ж виклики будуть, готові швидко та якісно реагувати навіть на справжні загрози. Адже на подібні події виїздять не лише правоохоронці, а й працівники МНС та медики.

– Останній випадок неправдивого замінування у Тернополі надійшов у квітні минулого року, – розповідає головний спеціаліст відділу зв’язків із громадськістю обласної міліції Петро Колісник. – Тоді невідомий зателефонував на спецлінію тернопільської міліції “102” та повідомив, що у приміщенні школи №14 закладена вибухівка.

До речі, зловмисника знайшли. Так само знайшли й людей, які повідомляли про ще три замінування впродовж року.

Разом із тим в обласній міліції радять: якщо ви натрапили на підозрілий предмет, який викликає у вас підозру, зачіпати його не варто. Краще зателефонувати на номери екстрених служб -“101” та “102”.

Потрібне позитивне налаштування

Аби не було ані тривожних розладів, ані бажання комусь щось доводити чи помститися шляхом створення проблем, психолог радить позитивно дивитися на життя і людей.

– Люди черпають інформацію з преси та телебачення. А там негативу більше, аніж чогось позитивного, – каже Наталія Гаєвська. – Але потрібно пам’ятати, що альтернатива є. Що є щасливі люди, успішні сім’ї, позитивні події. І до цієї альтернативи і потрібно прагнути, на неї рівнятися, а від негативу – максимально себе відмежовувати. Крім того, потрібно займати активну життєву позицію, розвивати та реалізовувати себе або принаймні намагатися це робити.

Насправді це неважко, головне – усвідомити важливість позитивного самоналаштування, радить фахівець. Ефект, обіцяє вона, буде відчутним практично одразу.

Андрій Шкула, “20 хвилин

Коментарі вимкнені.