Тернопіль ощасливлять аквадромом, яхт-клубом, гольф-полями

Керманичі Тернополя резервують ділянки для будівництва спортивних об’єктів, розвивати які пропонують інвестори. На перший погляд, частина ідей здаються фантастичними, але під деякими з них «підписалися» конкретні люди. Місто також знайшло інвестора, який готовий дати старт реалізації стратегічного бачення проектантів. Він планує ощасливити тернополян новою спортивною школою та лижною трасою на вулиці Тарнавського.

Резервування ділянок обмежить забудовників

Найбільш вагомими пунктами нового генерального плану Тернополя прийнято вважати будівництво житлового масиву, моста і двох кільцевих доріг. Як з’ясувалось, ці проекти є не красивим фіналом, а стартом для роботи над іншими об’єктами. Стратегічне бачення тернопільських проектантів спрямоване на розвиток в обласному центрі спортивних об’єктів. Більшість з них пов’язана з водним спортом та сконцентрована навколо озера. Зрозуміло, що спортивні об’єкти самі собою не є прибутковими, тому поряд з ними в комплексі відкриватимуться заклади громадського харчування, готелі та розважальні заклади. Наразі місто працює над підготовкою ділянок, які пропонуватимуть інвесторам для ведення бізнесу.

Резервування ж надасть можливість «відсікти» нераціональну забудову у місцях, привабливих для розвитку інфраструктури міста. Будівництво на даних ділянках буде обмежене. Місто окреслює зони, напрацьовує базу та створює сприятливі умови для інвестора. Усі ідеї, які пропонує місто, народжуються під час проведення інвестиційних конкурсів. Перший з них відбувся у рамках підготовки до Євро-2012. У результаті з’явилося близько шести бізнес-пропозицій. Наразі проводиться конкурс бізнес-планів, заявки на які поступали до 10 листопада, – пояснює заступник міського голови Леонід Бицюра.

Затверджуючи перелік резервних територій, міське керівництво наголошує: стратегічне планування – це бачення проектантів. Останнє слово залишається за інвесторами. Втім тернопільські архітектори розставили свої акценти, а міська влада шукатиме однодумців з прогресивним бачення та товстим гаманцем. Перший об’єкт, на якому місто зосереджує увагу, – парк «Топільче» (зі сторони ТЦ «Орнава»). Є кілька бачень розвитку цієї частини міста. По-перше, там планують удосконалити існуючий стадіон.

– Спортивний майданчик – це золота середина між повноцінним стадіоном та міні-площадкою, – каже заступник міського голови Леонід Бицюра. – Аби він відповідав сучасним вимогам, потрібно зробити штучне покриття, а це чималі кошти.

З іншого боку, можливий варіант облаштування у парку «Топільче» великого ігрового залу та залу для занять з важкої атлетики. Втілити таку ідею запропонував чемпіон світу з армреслінгу, тернополянин Андрій Пушкар. За словами Леоніда Бицюри, місто готове йти спортсмену назустріч. Сам же інвестор наразі проводить підрахунок рентабельності проекту.

Тернопільські проектанти бачать у гребному каналі великий потенціал

Іншим об’єктом для інвестування є аквадром для водних моделей та багатофункціональний водний спортивний комплекс. Його проектанти бачать на водному плесі у парку «Топільче». Зараз на цьому місці знаходяться обміліла водойма та розвалені трибуни. При доволі екзотичній назві це досить цікавий напрямок, який може збирати змагання, фестивалі та чемпіонати різних рівнів, каже Леонід Бицюра. Заходи потягнуть за собою приїзд людей, які залишають кошти у різних галузях: готелях, закладах харчування, магазинах та розважальних закладах. Відповідно місто отримає поповнення до міської казни. Натомість аналогів такому об’єкту в західному регіон немає, тому він буде поза конкуренцією.

Найяскравішим, на думку Леоніда Бицюри, є об’єкт на березі гребного каналу. Тут планують розмістити водноспортивний парк, спортивні бази з відпочинковою інфраструктури в районі Білецької коси. Родзинкою водного парку буде маленьке водоймище. Його облаштують завдяки прокладанню каналу від ставу до території парку. Гребний канал довжиною понад 1 км дає можливість проводити змагання міжнародного значення. Колись його готували як альтернативу всесоюзному водному об’єкту. Єдине, потрібно зараз облаштувати трибуни (які колись там були), вишки тощо. Звичайно, людина, яка вкладатиме в об’єкт кошти, хоче побачити у ньому інвестиційну складову. Керівництво обласного центру – користь для міста та соціальне навантаження.

– З початку роботи нової каденції керівництво міста розпочало також роботу у спортивно-рекреаційній площині, відштовхуючись від розвитку інфраструктури навколо озера. Тому зараз стільки уваги прикуто до облаштування набережної. У минулій каденції підраховували, скільки може коштувати повна реконструкція набережної навколо озера. Тоді вийшли на цифру понад 100 млн. грн. Зрозуміло, що для бюджету це непідйомна сума. Але якщо її розбити по структурі: на облаштування освітлення, зміцнення берега, реконструкцію асфальтних доріжок тощо, то ці суми будуть під силу міському бюджету. Добре, що в 2011 році вперше за десятки років вдалося очистити внутрішнє компенсаційне озерце. Це дасть змогу вирішити проблему тернопільського ставу. Адже підводна течія водоймища пролягає по краю берега зі сторони «Дружби» та Кутківців. Вода циркулює від гребного каналу до моста-дамби, що сполучає центр та «Дружбу». Виходить, у частині водоймища поблизу надставної церкви виникає застій, а разом з ним – цвітіння та замулювання. Компенсаційне озерце підтягує воду до себе, створюючи таким чином циркуляцію у даній ділянці.

У Тернополі буде свій «Буковель»

Облаштування більшості об’єктів зав’язані на будівництві об’їзної дороги, передбаченої у генплані міста. Розвиток магістралі дозволив би покращити сполучення центра міста зі спортивними об’єктами навколо озера, а там їх планують облаштувати чимало.

Зокрема, у районі вул. Білецької проектанти планують облаштувати яхт-клуб та клуб віндсерфінгу. Таке бачення проектантів виникло не на рівному місці. Розміщення бази пов’язане з напрямком руху вітру, який починає зав’язку поблизу так званої «циганки». Щоправда, зізнається Леонід Бицюра, повноцінні яхт-клуби на нашому ставі облаштувати складно. Він має відносно невелику площу та не має виходу до річки з сильними водними потоками.

Завдяки іншому інвестиційному проекту місто планує вирішити одвічну проблему облаштування школи гірськолижного спорту. Багато років місто має проблему з розміщенням гірськолижної траси та бази для тренування. Хоча вихованці цього закладу становлять майже половину української національної збірної. Декілька каденцій гірськолижна школа звертається до міських голів та депутатів з проханням збудувати лижну трасу. Існуючу трасу на вул. Тарнавського потрібно дещо підняти, щоб кут траси відповідав нормативам. Також потрібно влаштувати підйомник та пушки для штучного снігу. Яким би нереальним здавався проект на перший погляд, але саме ним зацікавилися інвестори. Управління сім’ї, молоді, спорту та туризму ТМР провело конкурс інвестиційних проектів по будівництву спортивної школи та облаштуванні лижної траси. Зацікавлених було багато, та подали заявки два учасники. Один з них запропонував комплексний підхід, який не тільки вирішить питання школи та траси, а й розширить дозвілля тернополян. Попередньо інвестором виступить одна з тернопільських будівельних фірм. Місту залишається лише посприяти підприємцю.

У Петрикові ганятимуть на квадроциклах

Чимало інвестиційних проектів стосуються парків Тернополя. Втім усіх їх можна підвести під спільний знаменник – зупинити масову забудову зелених зон.

– Наше завдання – стимулювати збереження паркової зеленої зони, родзинки нашого міста. Хочеться вірити, що зонування на роки спрямує думки депутатського конкурсу та міських голів на збереження зеленої рекреаційної зони та обмеження будівництва у даних ділянках, – каже Леонід Бицюра.

Розвивати туризм як спортивний напрямок проектанти рекомендують і у парку «Загребелля». Саме тут заплановано створення лінапарку з трасами для туристичних переправ.

Поряд з ним інвесторам пропонуємо зробити реконструкцію міського пляжу і збудувати аквапаркторій та вишки. Зрозуміло, що людина розвиватиме цей напрямок тільки тоді, коли на даній території буде розвинена інфраструктура – сполучення, туалети, заклади харчування. На даний момент сполучення з дальнім пляжем незадовільне. Досвід проведення різного роду заходів показав, що дорогу потрібно розширювати, – каже Леонід Бицюра.

Ще один інвестиційний проект, про який вже можна говорити напевне, – облаштування рекреаційної зони з будівництвом кемпінгу. Тут місто та економічний університет дивляться в одному напрямку. Останній готовий вкладати кошти в будівництво спортивного об’єкту із сектору для занять з метання молота та соціальних об’єктів на зразок дитячого садка. Для нас важливо залучити університети до розбудови спортивних об’єктів, оскільки вони мають досить потужне фінансування, а міський бюджет не зможе собі цього дозволити.

Чи не найпомпезнішим інвестиційним проектом є будівництво кемпінгів та гольф- полів у районі вул. Львівської та Об’їзної (навпроти «Монако»). Цілком зрозуміло, що такий об’єкт у Тернополі з’явиться не скоро. До облаштування гольф-полів може пройти добрий десяток років. Тут варто врахувати й те, що це елітний вид спорту. На жаль, люди не настільки багаті, щоб у короткі терміни зробити ці об’єкти прибутковими.

Перспективне планування обласного центру вийшло далеко за межі міста. Зокрема, проектанти торкнулися ділянки, яка знаходиться у підпорядкуванні району, зони лук у с. Петрикові. Тернопільські архітектори показали своє бачення використання даної ділянки, решта залежить від керівництва Тернопільського району. Дана ділянка, на думку архітекторів, ідеально підходить для екстремальних водних видів спорту, таких як рафтинг, катання на квадроциклах тощо.

Зоряна Гарасимів, Номер один

Коментарі вимкнені.