Тернопілля молитвою вшанувало пам’ять героїв ЗУНР

1 листопада 2011 року, тернополяни пройшли урочистою ходою від майдану Волі до меморіального комплексу «Могили українських січових стрільців» на Микулинецькому кладовищі на честь 93-ї річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки. Участь у заходах взяло духовенство, представники влади, громадськості, депутати. Цього дня уже протягом багатьох років таке вшанування пам’яті борців за волю України проводить місцеве товариство «Меморіал».
Священнослужителі на меморіальному комплексі відправили панахиду за вічну пам’ять тих, хто боровся за незалежність нашої держави. З благословення Блаженнійшого Мефодія, митрополита Київського і всієї України, Першоієрарха УАПЦ на заході нашу Церкву представляв митрофорний протоієрей Євген Заплетнюк, голова Місіонерського відділу Патріархії, який і очолив відправу поминального богослужіння.

Разом з головою Місіонерського відділу Патріархії УАПЦ молились і священнослужителі інших українських Церков. Зокрема, Тернопільсько-Бучацьку єпархію Української Православної Церкви Київського Патріархату презентував протоієрей Євген Махніцький, а від Тернопільсько-Зборівської єпархії Української Греко-Католицької Церкви на заході був присутній отець Мартин Хомів.

По закінченні поминального богослужіння митр.прот.Євген Заплетнюк звернувся до присутніх зі словом. В першу чергу отець подякував міській владі, та владі області, за організацію заходу, який має на меті в першу чергу пригадати українцям їхню історію. Ту історію, яка побудована на крові наших мучеників та героїв. А потім, звертаючись до присутньої на панахиді тернопільській молоді, священик закликав їх наслідувати загиблих героїв у їхній вірі та любові до України, та українського народу, а передусім згадувати їх у своїх молитвах.

Цього ж дня, на запрошення керівництва Тернопільської облдержадміністрації та проводу товариства «Меморіал» митрофорний протоієрей Євген Заплетнюк, у співслужінні священиків УПЦ КП та УГКЦ, відслужив панахиду на могилі українського військового діяча, генерал-хорунжого Армії УНР Євгена Мишковського, після чого представники влади поставили на його могилу квіти, і відбувся короткий мітинг, під час якого усі присутні мали можливість почути розповідь про цього унікального українця, похованого у Тернополі, – повідомляє прес-служба Тернопільської єпархії УАПЦ.

Коментарі вимкнені.