Тернопільські міліціонери разом із журналістами влаштували рейд до неблагополучних сімей

Міліція застерігає молодь від скоєння правопорушень та злочинів. Однак виховання дитини – прямий обов’язок батьків. В окремих сімях родичі не справляються з покладеними на них обов’язками. У цьому переконалися тернопільські журналісти, відвідавши разом із міліціонерами більше десяти неблагополучних сімей в обласному центрі.

Напередодні рейду керівник підрозділу кримінальної міліції у справах дітей Андрій Кульчицький розповів представникам мас-медіа, що в обласному центрі нараховується понад тридцять неблагополучних сімей. У більшості родин двоє, а то й троє малолітніх дітлахів. Батьки цих дітей практично не займаються їх вихованням, натомість зловживають спиртними напоями, наркотичними засобами, буває із жорстокістю ставляться до власних дітей.

Під час рейду міліціонери, насамперед, звертали увагу на умови проживання неповнолітніх, перевіряли, чи всі діти відвідують навчальні заклади, чи не піддаються насиллю у сім’ях, проводили профілактичні бесіди з батьками.

В одній із таких родин журналісти переконалися, що саме через неналежне виховання підлітки вдаються до протиправних вчинків. На обліку у міськвідділі, до слова, перебуває шестеро неповнолітніх з неблагополучних сімей, які скоюють протиправні діяння. Одного з таких порушників міліціонери відправили навчатися у школу-інтернат, однак хлопець часто втікає з навчального закладу. Найприкріше, що дитина схильна до дрібних крадіжок. Міліціонери цього дня побували у матері хлопця. На вихованні у жінки ще двоє неповнолітніх дітей. Безробітну жінку знову застали за чаркуванням у гучній компанії. Малолітні діти були без будь-якого нагляду. Правоохоронці ще раз застерегли жінку, аби та покинула вести аморальний спосіб життя, влаштувалася на роботу та зайнялася вихованням дітей. Інакше їй не уникнути від відповідальності, а вихованням дітей займеться школа-інтернат.

На ще одну матір, на утриманні якої двійко неповнолітніх дітей, працівники міліції у грудні – січні склали два адмінпротоколи за неналежне виконання своїх обов’язків з утримання, виховання та навчання дітей. Жінка пообіцяла виправитися. Під час чергового візиту правоохоронці відмітили зміни на краще. Мати знайшла роботу, діти більше не пропускають заняття у школі. Тож, як видно, робота працівників міліції виявилася недаремною.

Діти з неблагополучних родин часто втікають з дому, жебракують на вулицях. За минулий рік працівники відділу кримінальної міліції у справах дітей повернули додому 28 маленьких утікачів. Побували у таких родинах і цього дня, навідуватимуться й надалі, перевірятимуть, чи бува діти знову не мандрують вулицями.

Особливу увагу під час рейду міліціонери приділяли питанню вживання неповнолітніми спиртних напоїв та наркотичних речовин. На жаль, у неблагополучних сім’ях часто в першу чергу батьки схиляють неповнолітніх до вживання спиртних напоїв. Профілактичні заходи допомагають завчасно виявляти такі факти.

Всього за кілька годин рейду міліціонери склали два протоколи за порушення статті 184 Адміністративного кодексу України – неналежне виховання дитини.

Коментарі вимкнені.