Тернопільську спортивну школу “Екстрім” переселяють у напівпідвальне приміщення

– Це жахливо. Як можна “гробити” таку школу? – обурюється директор дитячої юнацької спортивної школи “Екстрім” Володимир Ліщук. – Нас хочуть переселити в підвал, де немає належних умов для навчання. Дитячу юнацьку спортивну школу “Есктрім” планують перенести з дитсадка №23 у школу № 11.

І батьки, і викладачі, і учні школи проти цього нововведення. Школі вже дали час до 1 серпня, аби переїхати. У міськраді запевняють, що такі зміни не повинні завадити діяльності школи. А переселення зумовлене постановою Кабміну про те, що потрібно вивести всі громадські організації та інші структури з приміщень дитсадків і звільнити їх для виховання дошкільнят, пояснює начальник міського управління освіти Ольга Похиляк, – пише газета “20 хвилин”.

– Ця школа орендує приміщення у дитсадку № 23, а це 200 кв. м, – каже вона. – Це – дві колишні групи. У дитсадках міста нині бракує місць. Тому ми робимо все можливе, аби знайти приміщення для нових груп.


Чому інших не чіпають?

Втім, будівля, в яку хочуть переселити школу “Екстрім”, неналежно облаштована, зауважує Володимир Ліщук.

– У школі №11 не звільнять класів для спортивної школи. Адже тоді деяким учням доведеться ходити в другу зміну, – пояснює він. – Натомість нам виділяють напівпідвальне приміщення. Його потрібно ламати, ремонтувати. А за які кошти? Нам сказали звільнити дитсадок до 1 серпня. Замість того, аби готувати дітей до чемпіонату світу, на який у нас четверо претендентів, ми маємо такі клопоти.

Дитсадок №23, де наразі діє школа “Екстрім”, знаходиться на вул. Лепкого, 13. Поряд є інші дитсадки. В одному з них – корпус Галицького інституту, в іншому — центр дитячого розвитку, музична школа, перукарня і стоматологія, розповідає пан Ліщук.

– Ці приміщення – також об’єкти комунальної власності міста, – каже він. – Якщо звільняють усі дитсадки, то чому цих установ не зачіпають?

Школа може перестати існувати

Вихованці школи “Екстрім” – майстри спорту, члени національної збірної України та призери всеукраїнських змагань з гірськолижного спорту та сновборду. Два тижні тому школа посіла перше місце серед спортшкіл в Україні. За це, як каже пан Ліщук, отримала грант 10 тис грн від Федерації лижного спорту України.

Батьки вихованців зібрали 70 підписів проти переселення школи.

– Якщо школа діятиме в неналежних умовах, то з часом вона взагалі може перестати існувати, – зауважує пан Ліщук. – Адже батьки не записуватимуть туди дітей. Відтак потреба у її послугах взагалі відпаде.

До того ж на балансі школи – єдина у Тернополі гірськолижна траса. Для її повноцінної роботи потрібно придбати сучасне обладнання. А на це бракує коштів. Втім, у нормальному стані трасу підтримує саме спортивна школа. Якби її не підсипали щороку, гори давно не було б.

– Так, відстань від нового місця у школі № 11 до траси така сама, як і від дитсадка, – каже директор школи “Екстрім”. – Але у нас тут є окремий вихід. А в школі як буде? Не будуть же наші діти гримати лижними черевиками по коридорах школи? Окрім того, інвестор – Молодіжний житловий фонд – пропонував поблизу гірськолижної траси, а це наша земля, збудувати будинок, а нам віддати перший цокольний поверх. Ми згодні на такий варіант. Але у міськраді „добро” не дають.

 

Вчитимуться у повноцінних умовах

Про жодні підвальні приміщення для школи “Екстрім” не йдеться, запевняє начальник міського управління освіти Ольга Похиляк.

– Я є учасником робочої групи, яка працює над тим, аби школа займалася у належних умовах, – каже вона. – Ми віддаємо належне керівництву, вдячні дітям, які створюють імідж Тернополю та освіті. Діти будуть вчитися у повноцінних умовах. Гарантую вам: коли учнів переселять, я вас запрошу і ви зможете побачити, в яких умовах вони навчаються.

Ольга Похиляк також додає, що вивільнення приміщення дитсадка №23 стояло на порядку денному міськради вже багато років.

– Сьогодні ми знайшли приміщення для школи “Екстрім” у загальноосвітній школі № 11, – каже вона. – Дякуємо за розуміння її директору. Школа №11 розташована поряд із гірськолижною трасою. Тож учням буде зручно туди добиратися.

 


Коментарі вимкнені.