Тернопільських дільничних інспекторів міліції навчали протидії домашньому насильству

нями в обласному управлінні у рамках проекту «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні» для дільничних інспекторів міліції Тернопільщини було проведено тренінг на тему «Роль дільничних інспекторів міліції в системі запобігання та протидії домашньому насильству».

Основні завдання, які поставили перед собою тренери Ніна Пахом’юк та Віктор Вальчук, ознайомити інспекторів з законодавством про попередження насильства в сім’ї та практикою його застосування, способами впливу на агресора та можливостями допомоги жертві насильства.
На професійні навчання було запрошено дільничних інспекторів з усіх районів області. Правоохоронці мали змогу не тільки детально обговорити дану проблему, а й поділитися між собою практичним досвідом її вирішення. Зустрічі відбулися в незвичній для міліціонерів формі: вони не слухали лекції чи інструктаж, а могли попрацювати індивідуально та в групах, поділитися власними ідеями, обмінятися досвідом, і навіть помалювати.
З власного досвіду міліціонери розповіли, що значна частина насильницьких злочинів у сім’ї розглядається оточуючими як особиста справа, що створює труднощі у роботі міліції. Працівники ДІМ наводили безліч прикладів, коли безкарність винуватців, у свою чергу, породжує більш тяжкі злочини.
Велику цікавість учасників викликала інформація про систему протидії насильству в сім’ї в інших країнах та на міжнародному рівні. У ході обговорення чинного законодавства, більшість присутніх висловили думку, що встановлені міри покарання не вирішують проблему насильства. Так наприклад громадські роботи, як міра покарання для сімейних дебоширів у багатьох європейських країнах, мали б значно більший вплив на свідомість правопорушників.
Проведення тренінгу продемонструвало, що дільничні інспектори добре володіють нормативною базою та зацікавлені у підвищенні власного професійного рівня.
На завершення тренінгу організатори занять висловили сподівання, що отримана додаткова база психологічних знань дозволить дільничним більш професійно підходити до протидії насильству у сім’ї.

Коментарі вимкнені.