Тернополянку Марію Баліцьку прийняли до Національної спілки письменників України

7 лютого 2011 року Президія прийняла до рядів майстрів красного письменства тернополянку Марію Баліцьку.

Довга і терниста була стежина письменниці від маленького села Піщане – через Тернопіль – до столиці України, де й вирішуються долі літераторів. Розуміючи, що сила – в постійності, Марія Баліцька (Шаваровська) наполегливо, як правдива Козеріжка, йшла вгору. Стартувавши як авторка ліричних поезій, вона сміливо опановувала нові жанри й досягла неабияких вершин. Приміром, співана поезія Марії Баліцької звучить десятками пісень по радіо і телебаченню регіонального і всеукраїнського й міжнародного рівнів; її роман « Музика Землі» увійшов до дванадцяти кращих творів з України, представлених у Торонто на Міжнародну премію імені Олени Теліги, а п’ єса « Веселкове Диво» зайняла друге місце у Всеукраїнському конкурсі « Коронація слова-2009» . Твори Марії Баліцької вивели її до перемог й у інших всеукраїнських конкурсах, завдяки яким вона стала Лауреатом літературних премій імені Володимира Вихруща (2004 р.) та Мирона Утриска (2010 р.); дипломантом конкурсу « Українська Мадонна» . Твори Марії Баліцької охоче друкують газети « Літературна Україна» , « Вільне життя» , « Свобода» , « 20 хвилин» , « Подільське слово» , « Зборівська дзвіниця» ; альманахи « Подільська толока» , « Жайвір» ; часописи « Жінка» , « Освітянин» , « Промінь Любові» , « Літературний Тернопіль» …

На сьогодні у творчому доробку Марії Баліцької 28 друкованих книг, серед яких казки, п’ єси, книги-розмальованки, збірки лірики і духовних поезій, романи, віршована проза та співана поезія.

Марія Баліцька невтомно працює над собою, опановує все нові жанри та охоче допомагає молодим у шліфуванні пера, у роботі над Словом. Для цього створила і ось уже четвертий рік видає власним коштом газету Тернопільського обласного літературного об’ єднання при Тернопільській обласній організації Національної спілки письменників України « Літературна криниця» , де періодично виходить сторінка для найменшеньких читачів « Криниченька» . Найкращі твори зі згаданої сторінки увійшли до колективної книжки-розмальованки для малят-дошкільнят « Сонячна криниченька» , яку придумала і впорядкувала Марія Баліцька.

Працюючи головним редактором газети Тернопільського національного економічного університету « Університетська думка» , Марія Баліцька гуртує довкола часопису студентську молодь, навчаючи їх умінню виписувати відчуття серця у прозу чи у поетичні рядки. Кращі студентські твори виходять у світ спочатку на літературно-мистецькій сторінці « Марійчине намисто» , а вже згодом – у літературно-мистецькому альманасі « Серцеспів» , що свідчить про мінімальне втручання редактора до написаного серцями студентів.

До Національної спілки письменників України Марія Баліцька увійшла із романом, присвяченим справжнім матерям, « Їжак на долоні» .

Залюблена серцем у рідний край, найбільше творів – прозових і поетичних – письменниця присвячує славному Тернополю і прекрасному Тернопіллю. Марія Баліцька вважає, що разом із нею до Національної спілки письменників України увійшов весь тернопільський край.

-1 thoughts on “Тернополянку Марію Баліцьку прийняли до Національної спілки письменників України

  • 17:57 | 9.02.2011 о 17:57
    Permalink

    Вітаю, пані Марію! Давно пора! Творчих зершень!

Коментарі вимкнені.