Тернополяни на Святвечір залишають брудний посуд для душ померлих родичів

Тернопільщина багата давніми різдвяними традиціями, які збереглись до наших днів. На столі має бути обов’язково 12 страв, на кутах столу – часник, під столом – дідух. Тернополяни розповіли «Погляду» про святовечірні традиції своїх родин.

Борщ з гречкою готують раз на рік

Борщ із гречкою тернополянка Катерина їсть один раз в рік – на Святвечір. Каже, що така особлива традиція збереглась в її бабусі, яка є переселенкою з Польщі. Дівчина каже, що такої страви більше ніде не бачила, та й в її родині таку страву готують лише напередодні Різдва.

Володимир Степанюк розповів, що в його сім’ї брудний посуд зі столу не збирають і не миють. Страви також стоять на столі усю ніч. Хлопець каже, що його дідусь забороняє брати щось зі столу після того, як вечеря закінчилась, бо тоді приходять вечеряти «померлі душі». Підчас самої вечері ніхто з-за столу не встає, бо коли сідатиме – може придавити чиюсь душу.

–        Ну звичайно, трохи смішно в таке вірити, – каже Володимир, але такі традиції були в моїх предків, тому і я їх поважаю. Знайти якусь логіку в тих звичаях – важко, але, думаю, якийсь сенс в усьому цьому є.

Незаміжні дівчата товчуть ложками

В сім’ї Ольги переконані, що «худоба на святвечір говорить».

– Ми живемо під Тернополем, тому завжди була можливість тримати курей та іншу живність. Коли я була мала, то в нас навіть свині і кози були. Дідусь казав, що до хліва йти не можна, бо худоба на Святвечір має дар мови, а чути те, що говорять тварини – не можна, бо буде біда. Перед Святим вечором худобу старались добре нагодувати. Дідусь казав, що тварини доповідають на Святвечір Богу, як господар з ними обходився. Якщо добре, то на господаря чекали особливі блага.

Жінка каже, що зараз давно ніхто не тримає свиней, курей, чи інших свійських тварин. Жартує, що єдина худоба зараз – кіт, втім, за словами Ольги, він і так постійно говорить на своїй котячій мові.

Тернополянка Оксана розповідає, що після святої вечері в селі її бабусі молоді незаміжні дівчата товчуть ложками. Вони виходять на вулицю і намагаються створити якомога більше галасу, щоб пси почали гавкати. Коли почується собачий гавкіт, слід уважно вслухатись і визначити з якої сторони доноситься галас. Дівчина переконана, що так можна визначити, звідки буде родом майбутній чоловік.

Кароліна Говірка

Коментарі вимкнені.