Третині українців не вистачає грошей на їжу

Близько третини українців (32,0%), оцінюючи своє матеріальне становище заявили, що ледве зводять кінці з кінцями, іноді їм бракує коштів навіть на харчування. Про це свідчать дані всеукраїнського опитування на тему: “Перший рік президентства Віктора Януковича”, який провів Інститут Горшеніна з 14 по 23 лютого 2011 року, – повідомляє ТСН.

Майже така сама кількість опитаних (31,7%) зазначила, що на харчування коштів їм вистачає, проте придбання одягу або взуття вже викликає труднощі. Понад чверть респондентів відповіли, що в цілому на життя їм вистачає – проте не на цінні речі (меблі, холодильник). Тільки 6,0% громадян заявили, що не знають матеріальних труднощів – за винятком особливо великих покупок (житло, автомобіль), при цьому 1,7% опитаних матеріальних труднощів не знають взагалі. Відмовилися відповідати на це питання – 2,2% респондентів.

Більшість українців (78,1%) відзначають погіршення економічної ситуації в країні впродовж останнього року. За даними опитування Інституту Горшеніна, 59,3% вважають, що ситуація “точно погіршилась”, 18,8% -“швидше погіршилась”. Поліпшення економічної ситуації в Україні помітили 11,8% респондентів. З них 8,5% вважають, що вона “швидше покращилась”, 3,3% -“точно покращилась”. Кожен десятий українець (10,1%) утруднився відповісти на це питання.

Директор департаменту комунікацій Gorshenin Group Володимир Застава, коментуючи підсумки опитування, зазначив, що “стан власного гаманця нині є визначальним для виборця”.

Всього було опитано 2000 респондентів віком від 18 років, в обласних центрах, містах, селищах міського типу і селах України, включаючи міста Київ і Севастополь. Квотами були область, тип населеного пункту, стать і вік респондентів. Статистична похибка не перевищує 2,2%.

Коментарі вимкнені.