Туристична галузь Тернопільщини на підйомі

Туризм – це той сектор української економіки, потенціал якого в області не в повному обсязі реалізовано, і який може продемонструвати випереджувальне зростання.

Так вважає начальник управління з питань туризму Тернопільської ОДА Володимир Болєщук, який прокоментував кореспондентові  перспективи розвитку туристичної галузі краю у зв’язку з підготовкою до Євро-2012.

На переконання керівника сфери туризму області, розташування Тернопільщини на перехресті насичених транспортних шляхів, практично в центрі Західної України, об’єктивно сприяє появі нових закладів сервісного обслуговування туристів. На сьогодні в області діє близько 70 готелів, мотелів, кемпінгів, понад двадцять оздоровчих баз відпочинку, таборів, санаторіїв.

Говорячи про перспективи, що очікують регіон у контексті проведення майбутньої європейської першості з футболу Євро – 2012, Володимир Болєщук відзначив, що Тернопільщина входить у 120-кілометрову зону, яка передбачає перебування та обслуговування гостей чемпіонату та надання їм широкого кола туристичних послуг.

Задля популяризації таких видів туризму, як спелео, релігійний, екологічний, історичний розробляються та вдосконалюються схеми нових маршрутів. Серед них – “Дністровські перегони”, “Екстрим по-тернопільськи”, “Скарби Тернопілля”, “Духовні обереги України. Тернопільщина”, “Чудотворне Тернопілля”, “Медобори – Товтри запрошують”, “На хвилях Тіраса”, “Скарби Подністров’я”, “В країну печер і каньйонів”.

В області розпочалася робота й щодо забезпечення маршрутів ліцензованими екскурсоводами, продовжив Володимир Болєщук. За його словами, акредитаційною комісією з видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу вже видано понад тридцять дозволів екскурсоводам області, в тому числі й тим, хто володіє іноземними мовами.

На Тернопільщині розвивається сільський (зелений) туризм, діє близько сорока агросадиб, зацікавлених приймати туристів у сільській місцевості. Водночас, вважає Володимир Болєщук, недостатність законодавчого регулювання розвитку такого виду туризму гальмує його розвиток.

Торкаючись питання маркетингової та рекламно-інформаційної діяльності, керівник туристичної галузі області розповів, що на території області діє 117 ліцензованих туристичних підприємств, близько ста турагентів.

Незважаючи на відчутні зрушення у розвитку туристичної галузі області, залишаються ще не вирішеними чимало проблем, що гальмують розвиток цієї сфери, каже Володимир Болєщук. Він зазначив, що фінансування заходів, які мають привернути увагу бізнесу та інтерес туристів, у тому числі й закордонних, до регіону, не відповідає потребам галузі туризму, яка визнана стратегічним напрямком розвитку області.

Потребує кардинальних кроків облаштування транспортних коридорів, що проходять територією області. Гострою залишається проблема мотелів, кемпінгів, ресторанів, кафе. На автошляхах області недостатньо інформації, яка б привертала увагу подорожувальників до туристичних об’єктів Тернопільщини.

Надзвичайно турбує керівництво туристичної галузі краю й невпорядкованість багатьох туристичних об’єктів – пам’яток архітектури та природи, більшості замків, а також неналежний стан доріг, особливо місцевого значення.

На думку Володимира Болєщука, системний і стратегічний підхід до розвитку туристичної інфраструктури в рамках підготовки до “Євро-2012” забезпечить розвиток не лише цієї галузі, а й підприємництва в різних галузях економіки та сфери послуг області.

Олег Снітовський, УКРІНФОРМ

Коментарі вимкнені.