Тисячі тернополян прийняли участь у створенні Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ

22 грудня у Тернополі проголосили Тернопільсько-Зборівську митрополію УГКЦ. Через вагомість події у наше місто завітав Верховний Архиєпископ Києво-Галицький Святослав. Велична літургія тривала декілька годин у Катедральному Соборі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці.
Розпочалася вона об 11 годині ранку, саме під час неї було оголошено Декрет про створення митрополії. Тернополяни не оминули увагою церковне дійство: і у Соборі, і на площі поблизу зібрався велелюдний натовп. Прослухати літургію зібралися декілька тисяч віруючих представників нашого краю, також правляча верхівка міста і близько трьох сотень священнослужителів.
До митрополії, оголошеної на даній урочистій літургії, увійшли Тернопільсько – Зборівська та Бучацька єпархії і Хмельницький вікаріат. А першим митрополитом та архієпископом Тернопільсько-Зборівським був обраний Василій Семенюк.
На чотирнадцяту годину блаженніший владика Святослав Шевчук люб’язно погодився на невелику десятихвилинну прес-конференцію для тернопільських журналістів. Він повідомив, що у такій іпостасі – це його перший візит до Тернополя. Блаженнійший сказав, що радіє тому, що структура церкви розвивається, тож сподівається на духовне відродження в Україні. Мова йшла і про те, який патріархат є прийнятним для справжніх християн, на що Святослав Шевчук відповів, що справжня церква не прагне роз’єднання, а навпаки – до єдності усіх церков.
У відведені для розмови хвилини поспілкувалися і про молодь та її відношення до релігії. «Чомусь кажуть «молодь і церква», хоча правильніше вживати «молодь в церкві», адже дуже багато молодих людей дійсно відвідують храми. Сьогодні вони мають все, що їм потрібно. Основне захоплення молоді – віртуальне спілкування, однак не варто забувати, що саме на молодих людей ми покладаємо чимало сподівань та очікувань», – пояснив блаженніший владика. Тобто молоді люди, за його словами , повинні осмислювати, на скільки важливо моральність для нашого майбутнього.
Наостанок блеженніший владика побажав усім тернополянам веселих свят та злагоди.
Попри неординарність події, чимало тернополян таки не зрозуміли, що ж відбувається. Люди у натовпі перепитували один у одного, чому сьогодні так багато священнослужителів у Катедральному соборі, чому спостерігається підвищена увага до них з боку мас-медіа. Тобто, напролом штовхаючись до споруди церкви, не всі присутні усвідомлювали, з якою метою вони взагалі завітали на це дійство. Звісно, більшість вірян чітко усвідомлювали важливість події для релігійного життя нашого краю. Однак штовханина, невдоволення тіснявою, а також обурені викрики окремих осіб трохи відволікали від величності заходу.

Оля Терещук

Фото Святослав Журовський

Фоторепортаж з дійства можна переглянути ТУТ

 

Коментарі вимкнені.