У Білій поблизу Тернополя – дві аварії на одному місці за кілька днів

Тернополянка Надія Костів переходила на дорогу на пішохідному переході, переконують родичі жінки, яка 1 грудня загинула на трасі в с. Білій.

Проте у зведеннях обласної Державтоінспекції (ДАІ) зафіксовано, що пішохід була поза межами переходу.

До слова, 5 грудня на тій же ділянці дороги постраждала ще одна тернополянка. Жінку у важкому стані відвезли до лікарні, повідомили в обласній ДАІ. Однак питання із освітленням того шляху досі залишається відкритим, – пише “20 хвилин”.

Саме розмовляла з донькою

50-річна Надія Костів увечері поверталася додому з роботи. Жінка працювала прибиральницею на одній з фірм, що у Білій, неподалік в’їзду з Тернополя в село.

– Там дуже темно, тому мама боялася йти і мені подзвонила, – каже дочка загиблої Людмила Костів. – Потім сказала, що буде переходити дорогу до зупинки. Попросила не класти слухавку, а зачекати, поки перейде на інший бік. Мама дійшла десь до половини дороги. Я навіть почула її останні слова: “Боже, як жене…”. Це було о 18.20.

“Зебра” розташована біля колишнього заводу “Молода гвардія”, напроти зупинки громадського транспорту. Там, пояснюють рідні жінки, спиняється автобус №34, яким Надія Костів зазвичай добиралася до Тернополя.

– На самому переході залишилися мобільний і ручка матері, – розповідає син загиблої Валерій Костів. – Це її ударом відкинуло на 35 метрів.

За словами водія-винуватця аварії, спершу їхали правою смугою “Жигулі”. Автівка пропустила жінку. Пізніше, додає пан Костів, “Жигулі” перелаштувалося в лівий ряд, Honda — навпаки. Тому її водій, мовляв, і не побачив пішохода.

Син Надії Костів близько 20.00 стривожився, що мама не повернулася додому. Коли приїхав у Білу, побачив, що на трасі сталася аварія, з’їхалися працівники ДАІ. Був там і водій, який збив пішохода. Той чоловік, додає сестра пана Костіва, не був п’яним. Сказав, що просто не помітив жінку, бо було темно.

– Кримінальну справу вже порушили, буде суд, – каже донька загиблої. – Водія я не виправдовую. Суд усе з’ясує. Той чоловік хоч вчинив по-людськи, не зник з місця аварії, намагався надати мамі допомогу. Однак він мав бодай пригальмувати перед “зеброю”.

Просять освітлення та світлофор

Рідні Надії Костів наголошують, що ділянка, де сталася трагедія, – погано освітлена. І там загинув уже не один пішохід.

– Влада має гроші на пам’ятники, клумби, – додає пані Костів, – а на те, щоб встановити 10 ліхтарів, що освітлювали б дорогу, і зберегли не одне людське життя, коштів немає.

У сільраді Білої кажуть, що вже піднімали питання про освітлення дороги на ділянці поблизу “Молодої гвардії”.

– У понеділок, 5 грудня, я написала листа в обласну Службу автодоріг. Оскільки траса “Тернопіль – Броди”, частина якої пролягає через наше село, – дорога державного значення, – каже сільський голова Надія Мотика. – Окрім того, я подала листа і в обласну ДАІ. Просила встановити світлофор.

До слова, після двох аварій, що сталися в Білій в одному й тому ж місці, у “RIA плюс” телефонували люди, які теж скаржилися на погане освітлення дороги.

– Я 5 грудня майже стала очевидцем аварії, – каже тернополянка пані Тетяна, яка зателефонувала кореспонденту (назвати прізвище відмовилася – прим. ред.). – Я саме поверталася з роботи, дивлюся – лежить жінка просто на зупинці. Вона, бідна, вже майже перейшла ту дорогу…

Пані Тетяні, яка працює поблизу, щодня доводиться долати ту трасу.

– Допоможіть нам. Там темно, як в ямі, – додає читачка. – До речі, коли з’ясовували обставини аварії 5 грудня, машина мало не збила працівника ДАІ.

Тернополянин Василь Стець каже, що навіть в глухих селах, де три авто за день проїжджають, тепер освітлення є. Адже губернатор обіцяв освітити всю область.

– Але в Білій, просто під носом у посадовців, нічого не зробили, – додає чоловік.

За статистикою, більшість пішоходів страждають в аваріях із 17.00 до 21.00 – тоді, коли на вулиці темно. Водій дійсно може не помітити людину у темному одязі, без світловідбивних елементів, кажуть в ДАІ.

Є нові жертви

У важкому стані до міської лікарні швидкої допомоги 5 грудня потрапила 33-річна тернополянка. Жінку збило авто на тій же ділянці, де 1 грудня загинула Надія Костів.

– Аварія сталася поблизу пішохідного переходу, – каже старший інспектор обласної ДАІ Микола Лецкалюк. – Водій ВАЗ-2109, виконуючи маневр, не помітив пішохода і збив його. Жінка потрапила до лікарні.

У постраждалої – закрита черепно-мозкова травма, відкриті переломи правої плечової кістки, обох гомілок, закриту травму грудної клітки, переломи ребер.

Аварія сталася близько 17.00, коли на дорозі – значний потік транспорту та багато пішоходів, додає пан Лецкалюк.

– У темну пору пішохід думає, що його видно на дорозі, а це не завжди так, – каже він. -Слід пам’ятати, що виходити на дорогу, навіть на “зебру” слід тоді, коли ви точно знаєте, що це безпечно.

Коментарі вимкнені.