У ХІХ столітті на Тернопільщині виготовляли папір

Побачити факсимільні видання старовинних рукописних книг і макет друкарського станка Івана Федорова можна у бережанському «Музеї Книги». Там також знаходиться примірник паперу, виготовленого у Бережанській папірні, початок створення якої припадає на 1805 рік. Вона вважалася однією з найбільших того часу, адже там працювало 12 робітників. Проіснувала папірня майже 70 років.

Ярослава Мазурак, науковий працівник «Музею Книги» (м. Бережани): «Папір виготовляли з відходів тканин. Вони мочили, сушили, перетирали, поки тканина не перетворювалася на певну масу. Також була сітка з філігранею. Тут (показує папір. – ІНТБ) ми навіть бачимо такі малесенькі рисочки, що залишила та сітка».

Центр книги у Бережанах відкрили 24 червня 1984 року з ініціативи та коштом Товариства книголюбів України. А статус музею він отримав лише через десятиліття – у 1994 році.

Окрім історії книгодрукування та стародруків, сьогодні до огляду у «Музеї Книги» пропонують експозиції, такі як «Життя і творчість Маркіяна Шашкевича, колишнього гімназиста Бережанської гімназії», «Бережанський період у житті та творчості Андрія Чайковського», «Літературна Бережанщина ХІХ – початку ХХ століття», «Сучасна літературна Бережанщина», «Меценатська діяльність доктора Романа Смика», – повідомляє ІНТБ.

 

Коментарі вимкнені.