У Львові презентували карту репресій українців у СРСР

У Львові відбулася презентація інформаційної карти “Репресії проти українців в СРСР”, виданої силами Благодійного фонду “Україна-Русь2 та НВФ “Карти і атласи”.

Захід проведено у львівському Національному меморіальному музеї жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”.

Характерно, що саме в цьому приміщенні ще донедавна функціонувала в’язниця СБУ, а до відновлення незалежності України саме тут була катівня НКВС, Гестапо та, врешті, КДБ.

Про репресії, яких зазнала українська нація у двадцятому столітті, розповіли, презентуючи карту, науковий співробітник Національного меморіального музею жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” Ігор Дерев’яний, президент Благодійного фонду “Україна-Русь” Ростислав Новоженець та інші.

Ростислав Новоженець на прес-конференції розповів, що ідея видання цієї карти належить директору Музею національно-визвольної боротьби Болодимиру Бойку.

“Не зважаючи на те що в експозиції музею є досить багато документальних матеріалів, але він підказав, що бракне матеріалів картографічного характеру” – сказав Новоженець.

Він переконаний, що зараз є потреба в такій карті.

“Хоча зараз є видано багато літератури по даній темі, але вона є об’ємна і не доступна для всіх бажаючих. Сьогодні такий час, що люди потребують щось доступніше”, – сказав він.

Ростислав Новоженець також розповів, що на карті зображені місця де загинуло найбільше українців на території Радянського Союзу. Також в на карті присутні фотографії видатних українців а також пам’ятників присвячених репресіям.

Наклад карти складає 1 000 примірників.

Коментарі вимкнені.