У тернопільській криївці покажуть освіченого і релігійного бійця УПА

У Тернопільському музеї політв’язнів на цьому тижні відкриють кімнату-криївку. Волонтери з місцевої організації „Обереги” закінчують підготовку експозиції.

У кімнаті планують якнайточніше відтворити побут схрону УПА – стіни з грубих колод, дерев’яне ліжко, гасова лампадка.

„Боєць УПА в нашій криївці буде зображений з „Кобзарем” Шевченка, відкритим на вірші „Розрита могила”. Біля ніг лежатиме автомат, а на стіні навпроти – ікона. Я народився ще за бабці-Польщі, і добре пам’ятаю, як під час війни повстанці приходили до нашої хати. Те, що зараз всякі Пєті Сіманєнки розказують, ніби то були неосвічені бандити – брехня. Переважно – це були начитані й релігійні люди. Цей образ ми й будемо відтворювати”, — розповів Gazeta.ua співробітник музею Орест Савка.

У кімнаті експонуватимуть кілька автентичних речей доби УПА – зокрема, справжній німецький кулемет MG-42, друкарську машинку, рацію.

„Вишиванку, яку ми одягли на макет повстанця, передав нам справжній боєць УПА – вона вишита в Магадані. Однострій також в місцевого „упівця” купили – чоловік вже старенький, хворий. То за ті гроші, що ми заплатили, жінка йому хоч ліків купить. Рацію, якою повстанці користувались, один „кагебіст” віддав мені за три пляшки горілки. Обіцяв ще навушники принести, але так і пропав – більше не приходив”, — додав Савка.

Музей політв’язнів у Тернополі діє 15 років. Його відкрили в приміщеннях  колишнього СІЗО КДБ, на сучасній вулиці Коперника. П’ять років тому в одній з 28 камер відкрили експозицію, яка показувала побут криївки. Цьогоріч вирішили переробити її, надавши камері вигляду сховку вояків. Для цього знайшли спонсорів та волонтерів.

 

Коментарі вимкнені.