У Тернополі показали фото січових стрільців з містичним походженням

Сьогодні в “Українському домі “Перемога” у Тернополі відкрили виставку маловідомих фотографій січових стрільців “Обличчя звитяг”. Її організувала міська організація СУМ в Україні за підтримки міської ради.

Присвятили виставку 95-й річниці боїв під горою Лисоня, що у Бережанському районі Тернопільщини та святу Покрови Пресвятої Богородиці. Півсотні фото, які відображають побут і бойові будні армії УСС, надав Бродівський історико-краєзнавчий музей. Їх відсканували і збільшили до формату А1.

Як розповів Gazeta.ua директор музею Василь Стрільчук, ці експонати надійшли у їхні фонди із митниці.

“Походження цих фото є і просте, і містичне. У 1998 році на Бродівську митницю прийшов гуманітарний вантаж, який висилали українці, ветерани армії в Америці. Серед різних адресованих ящиків був один без адреси. Коли митники відкрили його – виявили світлини. Їх передали у музей”, – повідомив Стрільчук.

На фото є підписи, зроблені відомим українським істориком у діаспорі Степаном Ріпецьким. Як згодом виявилося, його дочка Ярослава була дружиною ветерана української армії, що пакував цей вантаж. Ящик із фото потрапив до інших випадково. Оскільки цей чоловік походив із Бродів, бандероль надійшла саме туди.

Куратор виставки Святослав Липовецький додав, що більшість світлин походять із архіву бойової управи українських січових стрільців у Відні. Їх викупила діаспора.

“Ми вибрали 50 фото, які не є тематичними. Але ми хотіли показати різні сторони стрілецького життя. У такому форматі вони експонуються вперше. На десяти фотографіях є тернопільська земля, та самі бійці, родом із Тернопільщини”, – сказав Липовецький.

Експерти стверджують, що світлини із побутом січових стрільців були відзняті не випадково. Їх робили фотографи спеціально, щоб зафіксувати УСС для історії. Для цього при їхніх сотнях були фотографи.

Коментарі вимкнені.