Велика Березовиця буде мати статут громади, незважаючи на спротив влади

Віталій Крутиголова
Віталій Крутиголова

Не так давно «Погляд» писав про те, що у Великій Березовиці громада не бере участі у місцевому самоврядуванні. Причини різні: владі і без громади подобається «керувати» селищем і законні механізми відсутні.

Майже відразу після публікації на сайті «Погляду», нам стало відомо, що депутат селищної ради Віталій Крутиголова підготував на чергову сесію проект рішення «Про створення ініціативної групи по розробці статуту громади селища». Реакція голови селищної ради, секретаря та так званої провладної коаліції була передбачувана – сприйняли “в штики”. Голова з секретарем лякали депутатів, що це непосильна праця; депутат та заступник голови Володимир Сисюк зневажливо називав статут «якимось»; постійна комісія з питань регламенту, освіти, культури, медицини Чернець Андрій просив почекати до 2012 року (коли буде проведено адміністративну реформу); депутат Мінчановський Ярослав наголосив, що цей документ – персональний інтерес автора проекту рішення, а не громади.

Також дуже дивний маневр Володимира Сисюка : він не заперечував проти включення його у ініціативну групу по розробці статуту, але… одночасно голосував проти створення цієї групи!

На сесії зривали обговорення питання, пропонували відправити проект рішення на комісію, хоча «потрібні» земельні рішення зазвичай тут приймаються і без комісій. Та, все ж таки рішення прийняли! «Погляд» уважно слідкуватиме, як воно буде виконуватись.

На черговій сесії смт. Велика Березовиця, 30 вересня, депутати розглядали проект рішення «Про створення ініціативної групи для розробки статуту територіальної громади», запропонований депутатом Крутиголовою Віталієм. На першому пленарному засіданні сесії велися доволі серйозні дискусії щодо включення проекту рішення в порядок денний. Обговорення порядку денного навіть плавно перейшло у обговорення саме проекту рішення «по статуту». Голова селищної ради Калинка Марія почала лякати депутатів, що це непосильна і дуже відповідальна робота не лише для депутатів, а і для юристів та інших спеціалістів. Марія Іванівна згадала про «громадські слухання», які ніколи не проводились навіть перед прийняттям досить важливих питань для селища. Також головою було запропоновано відправити дане рішення на комісію, і лише після цього виносити на сесію (класична процедура влади, коли «не цікаві» питання отримують бюрократичну підніжку). Далі голова розказує, що у статуті потрібно передбачити усі важливі проблеми селища, хоча в даному випадку вона помилилась, бо статут – це Конституція для селища, це множина норм та правил, якими має керуватись влада разом з громадою задля вирішення суспільно-важливих питань. Секретар Чура Олександра Петрівна підтримала пані Марію, зауваживши, що робота дійсно важка, супервідповідальна і непосильна. Проект підтримала у виступі Ірина Вавринюк (ВО «Свобода»), та депутат районної ради Лихий Богдан Петрович (ВО «Свобода»). Виступ Лихого рідко проходить без зриву «коаліційними» депутатами та самою головою селища, яка і повинна забезпечувати законність засідання.

Відеозапис обговорення проекту рішення на першому пленарному засіданні:


На наступному пленарному засіданні, яке відбулось 7 жовтня 2011 р., голова селищної ради Калинка Марія знову пробує наголосити, що робота надважка і практично не підйомна. Протягом засідання Марія Іванівна взагалі не давала слова районному депутату Лихому, грубо порушуючи як закон «Про статус депутата місцевих рад», так і загальні принципи демократії. Виступив автор проекту рішення Крутиголова В.П., і наголосив, що селищна рада працює у повній таємниці від громади, не старається керуватись принципами гласності та відкритості.

Депутат Мінчановський запропонував доручити постійній комісії вивчити питання і кинув репліку, що сесія не може розглядати лише інтереси Крутиголови В. Мабуть пан Мінчановський забув, що при розгляді проекту рішення було запропоновано долучити до ініціативної групи депутатів, членів виконкому, юристів та ін., і що це питання не особисто Крутиголови, а питання громади селища.

Депутат Сисюк В.А. котре висловився, що громаді не потрібен «якийсь» статут. Також дивувався, що не створюється ініціативна група, яка побудує школу чи стадіон. Мабуть все ж Володимир Андрійович до кінця не розуміє, що таке статут громади.

Відеозапис обговорення проекту рішення на другому пленарному засіданні:

Святослав Журовський

-1 thoughts on “Велика Березовиця буде мати статут громади, незважаючи на спротив влади

  • 12:46 | 16.10.2011 о 12:46
    Permalink

    “Сисюк не заперечував проти включення його у ініціативну групу по розробці статуту, але… одночасно голосував проти створення цієї групи!” – автор помилився , назвавши це “МАНЕВРОМ Сисюка”! 🙂
    Це- його ПОЗИЦІЯ: сам не знає, як поступати! Хіба має значення для цього депутата :”за” чи “проти”?! Основне, щоб ЯКОСЬ “приймати участь”!
    Тільки от цікаво, ЧИМ може він бути КОРИСНИМ при розробці Статуту громади?!

  • 12:52 | 16.10.2011 о 12:52
    Permalink

    Автор статті написав: “земельні рішення зазвичай тут приймаються і без комісій.”. Та хіба таке може бути?!
    Той же депутат Сисюк здається є членом цієї комісії (і вже НЕ ПЕРШИЙ рік!) – він може вам відповісти, чи таке можливо! І голова Калинка може сказати, чи таке можливо! Кажуть, що вона недавно собі Сисюка заступником призначила.
    З ЧОГО Б ЦЕ?! 🙂

  • 12:59 | 16.10.2011 о 12:59
    Permalink

    Чому Калинка весь час затикає рота Лихому?Чого вона весь час посилає його в Петрики?
    Лихий- депутат РАЙОННОЇ ради, а не Петриківської.
    Пані голова, ведіть себе відповідно до своєї посади.

  • 14:24 | 16.10.2011 о 14:24
    Permalink

    є велике бажання аби це відео переглянула УСЯ громада селища В.Березовиця….Невідомо як після цього наші ГОРЕ кервники будуть придумували і вводили в оману наше населення?Уся проблема від неволодіння інформації,що відбувається в селищі,люби навінь не взмозі уявити що коїться за їхніми плечами…Надіємось що скоро ця проблема вирішиться і все стане на свої місця…
    ЗАКОН ОДИН ДЛЯ ВСІХ…..

  • 18:38 | 16.10.2011 о 18:38
    Permalink

    Статут громади зобов’язує селищну раду робити ГРОМАДСЬКІ слухання по всіх питаннях, що стосуються мешканців В.Березовиця. А длі чого це нашій…владі? Вона ніколи не зважала на людей, а приймала рішення колуарно.
    Мешканцям ПОТРІБЕН статут, і мешканці ХОЧУТЬ приймати участь в розробці Статуту.
    Тому , шановні депутати, не забудьте про НАС!

  • 09:39 | 18.10.2011 о 09:39
    Permalink

    Чура каже, що розробка Статуту – “робота дійсно важка, супервідповідальна і непосильна.”. Для ЧУРИ – то ТОЧНО непосильна!!!!!!!!!!
    статут для Чури- то ВИЩА математика,якої вона не проходила ніколи. Для Чури не то що написати, для неї ВИСЛОВИТИСЬ – то НЕПОСИЛЬНО! :):):)

Коментарі вимкнені.