У Тернополі вшановують пам’ять людей, яких розстріляли нацисти

Вшановуючи пам’ять людей, які 29  та 30 вересня 1941 року були розстріляні нацистами у Бабиному Яру в м.Києві, у Тернополі організували виставку. Документальна виставка, яка експонується в обласному державному архіві.

В експозиції представлені розпорядження органів окупаційної влади про обов’язкове носіння розпізнавальних знаків для осіб єврейської національності, обов’язкову реєстрацію чоловіків єврейської національності, заборону проживати єврейському населенню в центральній частині міста, статистичні дані про кількісний і національний склад населення, яке проживало у районах області станом на 1943 рік та ін.

В окремий   розділ виділені документи роботи надзвичайної комісії з розслідування злодіянь нацистів та їх прибічників: акти судово – медичних експертиз розслідування злодіянь в містах Збаражі, Чорткові, Теребовлі,           м.Тернополі та районі, списки розстріляних євреїв м. Борщова, Чорткова,        м.Ланівці.

Не зважаючи на смертельну кару, наші земляки допомагали окремим єврейським сім’ям вижити і переховували їх.

В останньому розділі виставки представлені свідчення осіб, які переховували євреїв –   Андрушевської Анни Іванівни, жительки с. Ступки Тернопільського району, Вертепної Лукії Йосипівни, жительки с. Романівка Тернопільського району, Лещишин Марії, жительки с. Конюхи Козівського району, занесених до книги Праведників Світу, їх світлини, лист Бергера Е.Н. республіканському товариству єврейської культури, фонду «Пам’ять Бабиного Яру» про Климчука Остапа Семеновича та Сухінського Антона, які врятували євреїв у роки війни та ін.

 

 

 

-1 thoughts on “У Тернополі вшановують пам’ять людей, яких розстріляли нацисти

  • 18:07 | 30.09.2011 о 18:07
    Permalink

    А що, у Бабиному Яру тільки жидів розстрілювали? А як же тисячі розстріляних українців? Чому ні слова про Олену Телігу? Чи й тут жиди все прихопили і монополізували?

Коментарі вимкнені.