У Тернополі змагались шестирічні каратисти

Всеукраїнський турнір з карате Кіокушинкай пам’яті Віталія Кушнірика пройшов у спорткомплексі «Політехнік» 5 листопада. У змаганнях взяли участь представники всіх вікових категорій. Наймолодшим каратистам, які змагалися в Тернополі, було по шість років.

Турнір пам’яті Віталія Кушнірика – засновника школи Кіокушинкай у Тернополі – проводиться четвертий рік поспіль. Цьогорічні змагання визначили, хто увійде в збірну України з карате для участі в чемпіонаті світу в наступному році. Продемонструвати свою майстерність прибули каратисти з Київської, Одеської, Запорізької, Миколаївської, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Тернопільської, Житомирської областей, а також з Києва та Москви.

На змагання приїхала і родина Віталія Кушнірика – дружина Оксана з чотирирічним сином Назарчиком та батько Богдан Кушнірик.

За словами батька, Віталій почав займатися карате у ті часи, коли цей вид спорту був заборонений. Тоді діяла 47 стаття, згідно якої карали за заняття одним з найпоширеніших нині видів спорту.

«Син почав цікавитися карате в шостому класі. Мене кілька разів викликали на адмінкомісію за те, що він займається з друзями на вулицях забороненим видом спорту. Але я все одно не забороняв йому це робити. Коли його однолітки ховалися в підвалах, щоб покурити, вони за допомогою одного доброго чоловіка в підвалі будинку організували собі невеличкий спортзал і займалися там карате. І досі трапляється, що люди дзвонять і питаються, куди записатися на карате, – розповів Богдан Кушнірик.

У студентські роки захоплення Віталія Кушнірика не минуло. Навпаки – тільки зміцніло. Після вступу у Харківський інститут архітектури хлопець зустрівся з представниками Сходу, які захоплювалися карате і почав займатися ним професійно.

Віталію Кушнірику було 39, коли його скосила хвороба – лікарі виявили у нього одну з найбільш злоякісних пухлин. На той час його знала Україна та світ як вихователя не одного покоління чемпіонів, секретаря асоціації східних єдиноборств, тренера збірної України, засновника школи Кіокушинкай в місті Тернополі. Найбільшим його досягненням був титул шихана.

«Він нежданно покинув спорт, але його діло продовжують його учні і ми дуже цьому раді. Приємно, що сьогодні знаходяться спонсори, які допомагають організовувати всі ці змагання, зазначає дружина Оксана. – Віталій завжди говорив, що його основне завдання зробити з людини людину, а не просто навчити певних прийомів карате. У нього на обраному ним шляху було багато труднощів, але він досяг усього, що хотів. Зокрема сам він говорив: «Я хочу висловити вдячність карате, яке сформувало мене як особистість. Яке відкрило для мене світ бойового мистецтва і спорту. Кіокушинкай став для мене пошуком абсолютної істини».

Кіокушин – не лише ефективне бойове мистецтво, зазначають тренери, а сильна система виховання, з величезними традиціями, культом великих воїнів і строгої дисципліни. Тому кожен воїн – від найменших каратистів до ветеранів – знає, що в карате не повинно бути агресії, лише майстерна спортивна боротьба.

Українська Федерація Кіокушинкай карате-до Ренмей підтримає новий соціальний проект Тернополя «Єдиноборства проти наркоманії та дитячої злочинності». Про це домовилися під час чемпіонату з карате заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра та Президент Федерації Костянтин Височанський. Проект реалізують у Тернополі вже незабаром.

Коментарі вимкнені.