У Тернополі з’явився новий лохотрон

Сьогодні, у нелегкий час фінансової скрути, мало не кожен змушений хапатися за першу-ліпшу можливість додатково підзаробити. До того ж, коли при цьому ще й обіцяють чималу зарплату. Але, як відомо, безкоштовний сир — лише у мишоловці. Нечисті на руку люди й тут знаходять спосіб, як нажитися на чужому горі та безвиході.

Не так давно у самому центрі Тернополя «оселилося» товариство з обмеженою відповідальністю із дивакуватою як для Західної України назвою «Арбат». Двоє молодих дівчат (потім з’ясувалося, одна з Криму, а інша — з Донецька, 1990 та 1986 років народження) пропонували всім охочим «роботу на дому». Очевидно, щоб завоювати довіру клієнтів, стіни орендованого офісу прикрасили грамотами за успішну роботу.

Однак всього через два тижні на аркушах паперу із друкованим «Арбат», що служили вказівниками, з’явилися надписи кульковою ручкою на зразок: «Увага, «лохи»! Гроші пхати під двері… дякуємо…». Хтозна, можливо, ті, хто вже «обпікся» на оманливих пропозиціях, мали намір попередити інших потенційних жертв. Або ж так у такий спосіб вирішили познущатися самі «горе-роботодавці»…

«Обіцяли 800 гривень на тиждень»

…Пані Ганна, жителька одного з приміських сіл, опинилася в доволі складній життєвій ситуації. Вдома вона доглядала доньку-інваліда і доводилося рахувати копійки, бо грошей не вистачало, щоб купити навіть найнеобхідніше. Якось жінка знайшла в газеті оголошення про роботу вдома.

«У фірмі «Арбат» мені запропонували сортувати ґудзики (по три кілограми на тиждень) або скручувати кулькові ручки, — розповідає пані Ганна. — Роботу обіцяли за однією умовою — залишити у них 200 гривень. Зі мною навіть уклали письмовий договір, виписали квитанцію й запевнили, що до двох тижнів привезуть додому товар, з яким би я мала працювати. Казали, що повернуть моїх 200 гривень, коли вже повністю розплачуватимуться за роботу. Обіцяли, як на сьогоднішні ціни, досить непогано — 800 гривень у тиждень. Та я була б щаслива, коли б на місяць мені стільки платили… Однак минув час, а від роботодавців — ні слуху ні духу. Спочатку вони ще відповідали на дзвінки, казали, що доставлятимуть мені роботу у порядку черги. Однак потім вже й взагалі перестали виходити на зв’язок. А для мене 200 гривень — це досить великі гроші! Я сподівалася заробити хоча б якусь копійку, але бачу, мене просто обдурили…»

Подібний випадок — далеко непоодинокий. Коли пані Ганна знову прийшла до офісу, з’ясувалося, що фірма «Арбат» вже не працює. Більше того, їхню діяльність прикрили правоохоронці, отримавши численні скарги від постраждалих.

За договором лиш… консультативно-інформаційні послуги

Як розповідають інші потерпілі, дівчата з «Арбату» стверджували, начебто у Тернополі вони працюють ще з 2008 року. Та, як стало відомо «Місту» з неофіційних джерел, за відносно короткий період часу ця сумнозвісна фірма встигла «наслідити» й у інших містах України. До того ж горе-роботодавці настільки були впевнені у безкарності своїх діянь, що навіть не спромоглися бодай змінити назву свого підприємства. Та, як з’ясувалося, недаремно — з юридичної сторони вони добряче «підстрахувалися». У їхньому договорі чітко прописано: «Виконавець надає замовнику консультаційно-інформаційні послуги». А якщо виникає спірне питання, то він «підлягає вирішенню в судовому порядку». І в квитанції про оплату 200 гривень підставою є «надання інформаційних послуг по працевлаштуванню». І жодного слова про гарантовану «роботу на дому». Таким чином, зазначають юристи, підписуючи подібний договір, клієнт автоматично повністю знімає з підприємства будь-яку відповідальність. Очевидно ошукані люди не вчитувалися в умови пропонованого договору, бо наївно повірили «на слово»…

Про те, що діяльність «Арбату», як мінімум, викликає сумніви, свідчить хоча б печатка, якою погоджували укладені угоди. Мабуть, мало хто звертав увагу, що назва нашої держави на ній російською — «Украина». Натомість всі інші дані підприємства вказані виключно українською.

Наразі правоохоронці утримуються від офіційних коментарів. Лиш зазначають, що за станом на понеділок 31 жовтня серед постраждалих числилося понад 20 осіб.

Наразі кримінальна справа не порушена, ще триває дослідча перевірка.

Тернопільські правоохоронці дали запити по інших областях, скільки ще пересічних громадян могли підписувати договори з «Арбатом».

Вже навіть тоді, коли зникли вказівники фірми, а правоохоронці прикрили її сумнівну діяльність, потік людей, бажаючих отримати додатковий заробіток, все ще не припиняється. Приходять й ті, кому не пощастило і вони вже встигли потрапити на шахрайський гачок. Та чи повернуть ошукані люди свої втрачені кошти, зможе вирішити тільки суд.

Уляна Мовчан, Місто

-1 thoughts on “У Тернополі з’явився новий лохотрон

  • 18:31 | 5.11.2011 о 18:31
    Permalink

    ще один лохотрон в Тернополі. Їх і так вже багато. Я хотіла найти цю фірму але не могла, ніхто не знав де вона. Сказали що Кульчицької три але там її не було. Шкода людей, але потрібно читати перед тим як підписувати і платити гроші.

Коментарі вимкнені.