У цьому році у Тернополі найгучнішою є справа Щепановського

Про кримінальні справи, корупцію та інші зловживання у Тернополі йшлося на прес-конференції у прокуратурі Тернополя.
Зі слів прокурора Тернополя Сергія Банаха, за десять місяців цього року порушено 53 кримінальні справи, в інтересах громадян та держави пред’явлено 230 позовів на суму 23 мільйони 915 тисяч гривень, за документами прокурорського реагування відшкодовано 28 мільйонів 598 тисяч гривень. Ось такі результати правозахисної діяльності міської прокуратури.

Серед резонансних справ прокурор озвучив кримінальне викриття Щепановського (йдеться про збитки, заподіяні тернополянам, на суму 20 мільйонів гривень). Цей забудовник залишив без житла та грошей сотні жителів міста та області. Зараз справу розглядає Тернопільський міськрайонний суд.

У цьому році прокуратура Тернополя порушила кримінальну справу стосовно службових осіб Тернопільської митниці – за фактом службової недбалості, що заподіяло шкоду державному бюджету на суму понад мільйон гривень, за статтею 367 КК України. То що ж це за таке недбальство, що потягнуло аж на мільйон? Ось що почули журналісти. У січні 2008 року між однією із фірм, що у Тернопільському районі, та нідерландською компанією було укладено контракт купівлі-продажу тваринного білка. Через те, що митники розмитнили товар не відповідно до діючих норм і правил, державі завдано збитків через ненадходження до державного бюджету обов’язкових платежів на загальну суму понад 1 млн. гривень. Слідство у цій кримінальній справі триває.

Також порушено кримінальну справу за фактом зловживання владою службовими особами ДПІ в одному з районів та ДПА у Тернопільській області, – за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України. Встановлено, що податківці, зловживаючи владою, діючи умисно, в інтересах одного з українсько-польських підприємств, підтвердили відображене у декларації цього підприємства за жовтень 2009 року бюджетне відшкодування у сумі 545000 грн. При цьому вони достовірно знали, що ввезене на умовах оперативного лізингу імпортне обладнання, задеклароване у документах, – не є придбаним, а лише отриманим у користування, а тому сума податку на додану вартість, сплачена при його ввезенні, до податкового кредиту не належить. Незаконні дії податківців призвели до неправомірного відшкодування коштів із державного бюджету на рахунок товариства у розмірі 464 584 грн.

За словами С.Банаха, Тернопільський міськрайонний суд зараз розглядає кримінальну справу, порушену прокуратурою м.Тернополя за фактом зловживання владою або службовим становищем службовими особами одного з відділів державної виконавчої служби міського управління юстиції – за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 364 КК України. Державні виконавці, отримуючи від відділення Державної автомобільної інспекції Тернополя упродовж 2009-2011 років постанови про накладення на громадян стягнень за вчинення адміністративних правопорушень, зокрема порушення правил дорожнього руху, несвоєчасно виносили постанови про відмову у відкритті виконавчого провадження та несвоєчасно повертали матеріали органам ДАІ для усунення недоліків, внаслідок чого були пропущені терміни, обумовлені законом для звернення вказаних постанов до виконання. За період з 01.01.2009 року по травень 2011 року державні виконавці не звернули до виконання 410 постанов органів ДАІ про накладення адміністративних стягнень, внаслідок чого до держбюджету не надійшли кошти у вигляді штрафів на загальну суму близько 100 тис. грн. Відтак на лаві підсудних опинився колишній виконуючий обов’язки начальника згаданого підрозділу.

Також прокуратура м.Тернополя порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем та службового підроблення службовцями одного з приватних підприємств. Підприємство здійснювало у 2006-2010 роках будівельні роботи корпусу педагогічного університету на вул. Винниченка, 6. З‘ясовано, що службові особи ПП, зловживаючи службовим становищем в інтересах підприємства, внесли завідомо неправдиві дані в акти приймання виконаних робіт, в яких завищили вартість виконаних робіт на загальну суму 84 048 грн. На підставі складених та поданих в ТНПУ актів приймання виконаних робіт із неправдивими даними щодо вартості виконаних робіт ПП неправомірно отримало бюджетні грошові кошти в сумі 84 048 грн.

Чи не викликає у прокурора відчуття марності роботи те, що суди зараз масово звільняють винуватців від кримінальної відповідальності у зв’язку з амністією? Адже за цією підставою, скажімо, уникла покарання службова особа пологового будинку (свого часу чималого резонансу набуло викриття: породіллям продавали ліки, необхідні для новонароджених, хоч насправді ці ліки були придбані за державний кошт і їх мали видавати безкоштовно). Сергій Банах відповів так: закон «Про амністію» є обов’язковим до виконання, і застосування амністії не залежить ні від внутрішнього переконання судді чи бажання прокурора – особа підпадає за тими чи іншими ознаками під дію закону, а отже, повинна бути звільнена, хіба за винятком, якщо особа заперечуватиме проти застосування амністії. При тому прокурор Тернополя наголосив: амністія не є реабілітуючою обставиною, тобто особу визнають винною і звільняють за амністією. І у деяких випадках, наприклад, застосування амністії до директора однієї тернопільської школи, яку визнано винною в отриманні хабара, неминуче повинні настати певні наслідки, як от звільнення з роботи. Бо, на переконання С.Банаха, педагогу, який вчинив злочин, – не місце у школі. Через те до міської ради скеровано відповідне прокурорське подання про звільнення директорки з посади.

Ольга КУШНЕРИК, Свобода

Коментарі вимкнені.