Україна показала свої багатства на «Зеленому тижні»: горілка, горілка і ще раз горілка

Цьогорічним партнером “Зеленого тижня” у Берліні стала Польща. Натомість Україна вдвічі скоротила виставкові площі на найбільшому в Європі форумі продуктів харчування, сільськогосподарської продукції та садівництва.

«Зелений тиждень» – це унікальна нагода для представників харчової промисловості популяризувати свою продукцію не лише на німецькому ринку, але й на загальноєвропейському. Більш як півтори тисячі фірм з усієї Європи частують своєю продукцією як потенційних партнерів по бізнесу, так і пересічних споживачів. 42 мільйони Євро витратили відвідувачі “Зеленого тижня” торік. Цьогорічний “урожай” гостей збиратиме 57 країн світу, а країною-партнером виставки випала честь бути Польщі. Свою промоційну кампанію поляки назвали просто – “Polska schmeсkt”(“Польща смакує”). Але щоб дійсно пізнати Польщу, замало лише побувати на виставці, каже представник польського Міністерства сільського господарства Йоанна П’єтрусевич.  “Хочемо заохотити усіх відвідати Польщу, пізнати польські смаки, скуштувати продуктів традиційних, екологічних, регіональних. Просто приїжджайте, смакуйте, купуйте і заохочуйте сусідів та знайомих приїхати і “скуштувати Польщу”, – заохочує польський урядовець.

Україна: вдвічі менше стендів

Українська виставкова площа порівняно з роком минулим скоротилася вдвічі, зайнявши вісім стендів. Щоправда, у п’яти з них асортимент подібний – горілочка, винце, пиво та інші міцні напої. Ну, як кажуть, чим хата багата… Є і своя “Варенична”. Основний потік відвідувачів до неї припадає на обід. Гостей приходить чимало, слухають українських пісень, підтанцьовують і замовляють страви та напої. Борщ з пампушками коштує три з половиною євро, солянка – чотири. За півлітровий пластиковий кухоль пива треба викласти два з половиною євро. “Найбільше німці брали каву, горілку, а також світле пиво. Із їжі – борщик, соляночку та вареники. Українці купували сало – німці брали нарізку, але не дуже багато”, – розповідає буфетниця Дана.

Трипільські глечики і німецькі дітлахи

Навпроти «Вареничної» народний майстер України Людмила Смолякова ліпить з глини глечика і водночас популяризує Трипільську культуру. Майстриня тут вперше, зате вже об’їздила півсвіту, побувала зі своїми глиняними виробами навіть у Китаї. До її стенду залюбки приходять дітлахи, беруть глину, пробують самі ліпити, цікавляться орнаментом. Глечики Смолякової можна назвати «хайлайтом» українського павільйону.

Крім пива або горілки на українських стендах користуються популярністю солодощі. Ґерґен Ґашен з німецького Вільгельмсгафена на “Зеленому тижні” разом з дружиною. Обійшли більшість залів, але біля українського стенду з кондитерськими виробами затрималися найдовше. За якусь мить їхня торбина наповнилася соняшниковою олією та кількома кілограмами солодощів. “Ми тут проходили, але стенд нам так сподобався, що ми купили цукерки – вони виглядали настільки апетитно, що я просто не зміг їх обминути” –  ділиться враженнями шанувальник кондитерських виробів. Наступного року Ґашен планує обов’язково прийти до української зали знову – за цукерками та іншими ласощами. За словами подружжя, вони брали би й більше української продукції, але вибір на українських стендах, на жаль, невеликий.

Потрібні бізнес-партнери

Аби підготувати сильнішу експозицію, посол України в Німеччині Наталя Зарудна хоче у майбутньому залучати до українського павільйону більше приватних підприємців. “Один з висновків, які вже ми обговорювали під час нинішньої виставки, що нам треба ширше долучати бізнес, а не покладатися виключно на бюджетне фінансування. Минулого року у нас були серйозні проблеми з бюджетним фінансуванням, врешті-решт нам вдалося цього року їх вирішити і добре, що ми маємо таку виставку”, – каде посол Зарудна. За її словами, вже за два-три тижні тут відбудеться інший величезний захід – виставка-ярмарок плодоовочевої продукції. Вперше у ній візьме участь і Україна, але там вже буде ініціатива приватного українського бізнесу.

Поки в українському стенді поять німців горілкою, міністр аграрної політики Микола Присяжнюк встиг провести низку плідних зустрічей зі своїми колегами. “З Міністерством сільського господарства Німеччини підписали угоду про конкретні кроки щодо ветеринарної служби, технічного переоснащення та інші. З Литвою підписали протокол конкретних дій, ще будемо підписувати протокол угоди з Міністерством сільського господарства Канади щодо взаємної допомоги у галузі тваринництва – молочного та м’ясного”, – розповів Deutsche Welle міністр.

Автор: Андрій Вовк
Редактор: Євген Тейзе

http://www.dw-world.de/

Коментарі вимкнені.