Тернополяни святкували День Соборності України в Києві

Під таким гаслом відбулося святкування 92-річниці Дня Соборності України на Софійській площі у Києві, де у 1919 році відбулося об’єднання українських земель в Велику Україну.

В заході, організованому партією ВО «Батьківщина» спільно з політичними партіями та громадськими організаціями демократичного спрямування, взяли участь близько 20 тисяч представників різних регіонів України.

Попри погрози та перепони з боку правоохоронних органів та представників влади на місцях, Тернопільщину представляли 220 активістів партії «Батьківщина», серед яких керівництво обласної, міської та районних партійних осередків, депутати районних, міських селищних та сільських рад, люди різного віку.

Сформувавши колону на площі біля Михайлівського Злотоверхого собору, активісти з різних районів Тернопілля, під майорінням партійних та державних жовто-блакитних прапорів, виконуючи патріотичні українські пісні та гімн України рушили до Софіївської площі.

Святкування Дня Соборності України на Софійській площі у Києві розпочалося з молитви за Україну, яку відслужив настоятель Української православної церкви (Київського патріархату) патріарх Філарет.

До участі в богослужінні взяли більше сотні священнослужителів представників Української православної церкви (Київський патріархат), Української автокефальної православної церкви та інших українських релігійних конфесій.
“Я не знаю сильнішої дії, ніж молитва. Наше спільне звернення до Господа допоможе нам об’єднатися задля єдності країни. Я вірю, що Господь почує нашу спільну молитву, і Україна нарешті отримає благословення”, – розпочала свій виступ Юлія Тимошенко  на Софійській площі перед початком заходів, присвячених Дню Соборності України.

Лідер партії “Батьківщина” висловила своє переконання, що будь-які перешкоджання з боку влади не змогли зупинити небайдужих до своєї країни людей. “Сьогодні зібралися представники всіх регіонів. Я бачу Луганську, Донецьку, Дніпропетровську, Львівську, Івано-Франківську, Кіровоградську область, Тернопільську, місто Київ, Рівненську область, Миколаївську – практично всю Україну”, – додала вона.

Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко закликала людей об’єднуватися навколо національних ідей, а не політиків.

“Я пам’ятаю той Майдан, який сьогодні кожен день сварять представники влади. Я пам’ятаю 2004 рік і пам’ятаю, коли нам оголосили на Майдані, що до нас везуть людей з Донецька. І я пам’ятаю, як звернулася до вас і сказала, щоб їх зустріли гарячою кавою і чаєм, зігріли їх, нагодували і зробили так, щоб вони себе в Києві відчували як удома. І сьогодні я хочу вам про те саме сказати: немає донецьких, київських, рівненських, кримських і інших. Є українці, які сьогодні ставлять перед собою завдання поміняти порядки і систему життя, які вам не подобаються, створити нові чіткі закони, які дадуть право і можливість бути господарями, а не гостями у чужих владик”, – зазначила вона.

“Якщо сьогодні ми будемо покладатися на чергові політичні об’єднання, на чергових амбітних лідерів, які не хочуть знайти порозуміння і рвуть на шматки і наші симпатії, і наші душі, і ваші плани. І тому я хотіла, щоб ми сьогодні зібралися не просто відсвяткувати, а щоб ми як країна, яку завжди беріг Господь, який давав нам єдність і незалежність навіть тоді, коли політики її бездарно втрачали, щоб ми зрозуміли, що ті всі сотні років не просто так Господь дарував свої землі, а для того, щоб ми на своїй землі змогли побудувати такі порядки і правила, які народжують в людях, в їх серцях і душах не агресію, не протистояння, не ворожнечу і не приниження, а гармонію, любов і розуміння, що ми – щасливі люди”, – резюмувала Юлія Тимошенко.

Коментарі вимкнені.